Under tisdagen gick det att skymta en drönare som flög över ringmuren. Drönaren tillhörde Region Gotland, och bilderna på ringmuren ska användas för utvecklandet av en redan befintlig 3D-modell av Visby. De nya bilderna kommer göra att hela ringmuren är mer detaljerad i modellen.
– Region Gotland har en 3D-modell över bland annat hela Visby och Slite. Modellen består av byggnader, träd och mark. Byggnaderna har olika detaljrikedom och är olika noggrant framtagna. Genom att bygga modellerna från bilder tagna från drönare kan vi öka detaljrikedomen och noggrannheten för byggnader. Nu kan vi ha hela ringmuren med hög detaljrikedom och noggrannhet, säger Tomas Looström, kartingenjör på regionen.
3D-modellen används framför allt till att studera hur kommande byggnader kan komma att fungera bland redan befintliga. Fördelarna med modellen är många, berättar Tomas Looström:
– Det kan vara lättare att förstå hur en ny byggnad, vindkraftverk eller annan infrastruktur kan komma att uppfattas tillsammans med befintliga byggnader, via en 3D-modell än via en platt karta. Användaren kan få uppfattning om skuggor, sikt och skala på byggnader. Skalfigurer som människor och fordon kan läggas in i modellen. Bilder och filmer kan sedan renderas ut och visas upp, säger han och fortsätter:
– Den fungerar även som ett kommunikationsmedel mellan byggherrarna, politiker och tjänstemän och när nya planer ställs ut och visas för allmänheten.
Han menar att det går relativt snabbt att skapa en 3D-modell.
– Det tar cirka en timme att samla in bilderna från drönaren. Sedan tar det cirka två till tre timmar att bygga själva modellen utifrån bilderna, säger Tomas Looström.
Helagotland har tidigare rapporterat om olika ras av ringmuren. Vi har även rapporterat om hur planen ser ut när det gäller att förhindra fler ras, och i framtiden kan 3D-modellen eventuellt vara till hjälp.
– Vi har en bra dialog med Riksantikvarieämbetet rörande det och vi utbyter erfarenheter. För det arbetet krävs en ännu mer detaljrik modell, men det är inte omöjligt att vi i framtiden kan samarbeta i den frågan, säger Tomas Looström.