Gotlandshem sålde lägenheterna – blev förfall och kris

Mindre än två år efter att Gotlandshem sålde sina studentlägenheter dras den nya hyresvärden med enorma förluster – något som tvingat bolaget K2A till drastiska åtgärder. Nyligen blev det känt att studenternas boenden på Gotland numera delägs av ett riskkapitalbolag på Östermalm.

Här syns K2A:s studentbostäder på Mejerigatan i Visby. Fastighetsbolaget har nu gått samman med ett riskkapitalbolag baserat på Östermalm.

Här syns K2A:s studentbostäder på Mejerigatan i Visby. Fastighetsbolaget har nu gått samman med ett riskkapitalbolag baserat på Östermalm.

Foto: Albin Jakobsson

Visby2024-07-12 12:05

Nyheten i korthet

  • Fastighetsbolaget K2A har gjort en förlust på över 530 miljoner kronor under året 2023.
  • Riskkapitalbolaget Slättö blir nu delägare till alla K2A:s studentbostäder utanför Stockholm, totalt drygt 3 000 bostäder, i en affär värd 3,1 miljarder kronor.
  • Detta är inte första gången Gotlandshems tidigare lägenheter får nya ägare kort efter försäljning. Tidigare ägarbyten har lett till höjda hyror och eftersatt underhåll.

Hösten 2022 tog fastighetsbolaget K2A över 200 lägenheter på Gotland, efter att regionens allmännyttiga bolag Gotlandshem valt att sälja alla sina studentboenden i en uppmärksammad affär. Redan vid beskedet om försäljning kom Vänsterpartiet med svidande kritik, gällande att studenters behov av bostäder riskerade att bli "ett privat affärsintresse" utan möjlighet för gotlänningarna att påverka. 

Gotlandshems vd Joakim Martell menade att försäljningen var nödvändig för att säkra finansieringen av bolagets framtida planer, samt att studentbostäder var en naturlig del att sälja:

– Det finns inget i vårt ägardirektiv som säger att vi ska förvalta bostäder som endast är till för studenter. Det tror vi att andra gör bättre, både för hyresgästen och för lönsamheten, sade han då.

undefined
Gotlandshems vd Joakim Martell.

Mindre än två år efter Gotlandshems försäljning kommer nu nästa besked. I en enorm fastighetsaffär – värd 3,1 miljarder kronor – blir riskkapitalbolaget och investeringsfirman Slättö ny stor delägare i alla K2A:s studentbostäder utanför Stockholm.

Totalt gäller det drygt 3 000 bostäder med hyresintäkter på 188 miljoner kronor. Slättö kommer att äga 40 procent genom ett nyskapat bolag och K2A de övriga 60 procenten, vilket gör att K2A fortfarande kommer att stå som hyresvärd och förvaltare.

Detta är inte första gången som Gotlandshems tidigare lägenheter får nya ägare kort efter en försäljning. För sex år sedan sålde det allmännyttiga bolaget nära 900 lägenheter i kvarteren Bogen 1 och Stäven på Gråbo till det privata fastighetsbolaget Kuststaden. Tre år senare gick Kuststaden samman med ett annat fastighetsbolag, Klarabo.

När Helagotland besökte Gråbo tidigare i år vittnade hyresgästerna om kraftigt höjda hyror i lägenheter med kallras och eftersatt underhåll.

undefined
När Helagotland i vintras besökte kvarteren Bogen 1 och Stäven på Gråbo visade hyresgästen Ingrid Löf hur hon behöver täta under balkongdörren med handdukar.

Liknande tongångar hördes även när Gotlandshem lämnade över studentlägenheterna till K2A år 2022. Hyresgästerna berättar att ägarbytet till en början inte märktes av, men för en månad sedan valde studenterna Lisa Ericson och Emma Larsson att öppet kritisera sin nya hyresvärd för bristande service.

K2A:s gotländska förvaltare medgav vissa förseningar, men lovade att förbättra situationen.

På K2A:s hemsida berättar fastighetsbolaget att dess affärsidé är att "äga, utveckla och långsiktigt förvalta hyresrätter". Men K2A hade lysande röda siffror när förra året summerades och gjorde förluster på över 530 miljoner kronor. Revisorn menade att det fanns "betydande tvivel" kring bolagets fortsatta överlevnad efter att K2A saknat möjlighet att återbetala två lån på totalt 700 miljoner kronor. 

undefined
I september 2022 invigde K2A sina studentlägenheter i kvarteret Korpralen på A7-området.

Under våren har K2A dragit i nödbromsen och sålt fastigheter, satt nybyggnationer på paus, samt valt att fokusera hela sin tillväxt på Stockholmsområdet. 

Till tidningen Fastighetsvärlden säger Jonas Andersson, Deputy Managing Partner på Slättö, bland annat detta om affären med K2A:

– Slättö fortsätter att erbjuda starka riskjusterade avkastningar till våra investerare. Detta förvärv stärker ytterligare vår position som en av få aktörer som kan dra nytta av möjligheter i en osäker marknad och genomföra komplexa affärer, säger han.

Helagotland har sökt regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin om fastighetsaffärerna, som i nuläget avböjer att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!