Helagotland konstaterade i juni att genomfartsförbudet, som infördes den 15 juni och gäller till 15 augusti, inte efterlevdes särskilt bra.
Två reportrar räknade till att 159 bilister på en halvtimma bröt mot förbudet och körde uppför Gutebacken och sedan vidare, i samband med att en av Destination Gotlands färjor anlände till hamnen.
Frågan väcktes kring varför så många bilister valde Gutebacken i stället för Färjeleden, trots skyltar som informerar om förbudet. Region Gotlands enhetschef för avdelningen trafik och gata, William Forslund, funderade då på svårigheten med att göra sig av med en vana, och kommenterade i ett mejl:
– Regionen kommer se över skyltningen, men vi ska också ha respekt för att det tar ett tag att vänja sig vid nya körvanor. Det viktiga här är att vi leder om den stora mängden färjetrafik ut på Färjeleden och inte rakt upp i bostadskvarteren.
Men skyltning och förbud till trots, körvanor kan vara svåra att bryta om GPS:sen i mobilen eller bilen visar att Gutebacken fortfarande är ett tillåtet alternativ. För det gör nämligen två digitala kart- och GPS-tjänster som Helagotland har undersökt; Google Maps och Apples sådana.
Fyller man i färjeläget som startpunkt i karttjänsterna och till exempel Slite, Lummelunda eller Fårösund som slutdestination, visar funktionen "vägbeskrivning" rutten uppför Gutebacken och vänster i den omskrivna korsningen med Söderväg som den första rekommenderade att köra. Även med centrala platser i Visby som Östercentrum och Söderport som slutdestination visas Gutebacken som det första alternativet. I vissa fall visas även Färjeleden som en alternativ rutt.
Gustaf Dehlin, trafikingenjör på Region Gotland, förklarar att när lokala trafikföreskrifter ändras anmäler regionen det till Trafikverkets nationella vägdatabas, NVDB. Vilken information som Google och Apple hämtar till sina tjänster känner han inte till. Medskicket till bilister är att följa det som skyltarna påvisar. Oavsett vad GPS:en säger.
– Det är fortfarande skyltarna som gäller, säger Gustaf Dehlin.
Google Maps har en tjänst där man kan redigera väginformation, den nås här. Polisen Tomas Hägg, ovan i bild, meddelar till Helagotland att han rapporterat backen som avstängd vid två tillfällen, utan att karttjänsten ändrat sin information.
Överträdelse mot genomfartsförbudet i Gutebacken kan ge dagsböter på 1 000 kronor.