Onsdag förra veckan ägde ett stort polispådrag rum vid färjeterminalen i Visby, när en man omhändertogs enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. I samband med händelsen var det oklart om mannen – som med handfängsel fördes ut från en av toaletterna i terminalen – misstänktes för något brott.
Nu, en knapp vecka senare, har Gotlands tingsrätt beslutat att mannen ska häktas. Han misstänks för flera fall av olaga hot samt ett fall av skadegörelse. Förutom ett fall – som skedde på färjeterminalen – ska samtliga hot samt skadegörelsen ha skett på psykiatrin i Visby, dit han fördes efter att ha omhändertagits av polisen.
Det ska bland annat ha rört sig om dödshot mot vårdpersonal. Enligt åklagaren ska även erfarna personer i personalstyrkan ha beskrivit situationen som ”extrem”.
Mannen är i 20-årsåldern och hemmahörande på fastlandet. Till rätten anförde han att hans handlingar orsakades av frustration kring ett återfall i missbruk, men att han vid förhandlingen var ”nykter och vill göra bättring”. Han erkände samtliga brott, sade sig vara villig att ersätta alla skador samt uppgav att han ”tar ansvar för allt som hänt”. Enligt häktningsprotokollet har han också sagt att ”han inte vill skada någon annan människa”.
Däremot menade mannen att det inte fanns några skäl för att häkta honom. Enligt honom påverkar det hans arbete att inte kunna återvända till fastlandet. Han uppgav dessutom att han vid ett frisläppande omedelbart skulle gå på möten för missbrukare, för att få hjälp.
Men tingsrätten gick alltså på åklagarens linje och häktade mannen. Orsaken var att det bedömdes finnas risk för att han annars skulle återfalla i brottslighet. Domstolen anser därmed att skälen för att häkta mannen väger upp de ”men eller intrång” som beslutet innebär för honom.
Polisen som deltog vid omhändertagandet på färjeterminalen använde sig enligt häktningsprotokollet av elchockvapen för att få mannen att lugna ner sig. Det är det andra tillfället på kort tid där gotländsk polis har uppgett att man använt sig av vapnet, som de nyligen har fått tillgång till.
Tidigare har Helagotland rapporterat om att elchockvapnet också användes vid insatsen mot en yxbeväpnad man på södra Gotland i början av april. Den gången räckte det enligt polisen emellertid inte för att stoppa mannen, vilket ledde till att han därefter sköts i benet.