Johanna hakade på vattentrenden: ”En självklarhet”

Himlen kan hjälpa oss att spara på något av det viktigaste vi har. Fler och fler byter färskvatten mot regnvatten.

Rördragning i tvättstugan hos Johanna Manneke. Det gröna vredet tillhör regnvattenledningen.

Rördragning i tvättstugan hos Johanna Manneke. Det gröna vredet tillhör regnvattenledningen.

Foto: Jakob Hallström

Visby2024-06-25 10:57

Enligt branschorganisationen Svenskt vatten förbrukar vi nästan 140 liter vatten per person och dygn. Även om trenden ser ljus ut med en liten nedgång i förbrukningen de senaste åren kan nog vem som helst bli chockad av att 30 av dessa liter varje dag försvinner rakt ned i toaletten. Bokstavligt talat.

Johanna Manneke bor i Visby och sedan ett par månader tillbaka är hennes toalett kopplad till en uppsamlingstank för regnvatten som ligger nedgrävd vid sidan av huset.

– För ungefär sju eller åtta år sedan började jag tänka på hur sjukt det är att vi använder dricksvatten för att spola i toaletten. Speciellt när vi har vattenbrist, inte bara på Gotland utan även runt om i världen, förklarar hon och fortsätter:

– Regnvatten är ju nåt som bara kommer till oss. Det borde vara en självklarhet att ta hand om de resurser vi har.

undefined
Johanna Manneke vid den nedgrävda brunnen som samlar upp regnvatten från taket.
undefined
Ett rör ner i marken gör att vattnet från stupröret leds vidare till den nedgrävda tanken

Än så länge är det bara toaletten i källarplan som är uppkopplad mot vattentanken. En liten säkerhetsåtgärd med tanke på att den här typen av lösningar än så länge är relativt ny, i alla fall på Gotland.

Läs mer: Restauranggäster spolar toaletterna med regn och snö 

Läs mer: Bjernes smarta lösning sparar enormt med vatten 

Enligt Johanna Manneke fungerar det precis som vanligt. Det som vittnar om att något är annorlunda är de handskrivna lapparna som sitter fastklistrade vid spolknappen.

– Färgen på vattnet är enda skillnaden. Man är van vid att det ska vara kristallklart och nu är det lite gulaktigt. Men det beror nog på löv och grenar i hängrännorna, säger hon och förklarar att lapparna är där för att meddela eventuella gäster om att det inte är något som är fel. 

undefined
Johanna Manneke har satt upp lappar för att informera gäster om varför vattnet i toaletten är lite gult i färgen.

 

undefined
Peter Daun, kommunikatör vid Region Gotland betonar vikten av att sätta sig in i vad som gäller om man är intresserad av att använda regnvatten i hushållet.

Peter Daun, kommunikatör på teknikförvaltningen på Region Gotland har inte några exakta siffror på hur många som i dagsläget använder sig av den här typen av lösning men är glad över att fler och fler nu intresserar sig för olika typer av sätt att förbruka mindre färskvatten. Han betonar dock att den här typen av installationer har ett tydligt regelverk.

– Om man vill dra in regnvatten i huset måste man se till att det görs på rätt sätt, säger han och förklarar att en av många viktiga punkter handlar om att undvika kontaminering av färskvattnet. 

Han uppmanar alla som är intresserade att ta del av informationen som finns på Region Gotlands hemsida och hoppas att Gotland kommer att få se mer av den här typen av projekt framöver, både bland privata fastighetsägare men även hos andra, större aktörer.

undefined
Rördragning i tvättstugan hos Johanna Manneke. Det gröna vredet tillhör regnvattenledningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!