Året som gått
Debatten om hur många besökare Gotland tål, och larm om extremt låga grundvattennivåer, fick Magnus Larsson på McDonalds att agera. Hans restaurang i kvarteret Stenhuggaren i Visby har enorma takytor, där regnet tidigare bara rann rakt ut i dagvattensystemet, vilket GA rapporterade om.
Efter konsultation av Bjerne von Schulman, Visbybon som i fjol blev först med att koppla ihop ett eget system för att spara på regnvatten och spola toaletterna med, sökte Magnus Larsson bygglov hos Region Gotland.
– Vi fick bygglovet efter sommaren och började bygga direkt, säger han och berättar att han tog hjälp av hantverkare från tre gotländska firmor för att bygga det smarta systemet.
Takytorna med sina 300 kvadratmeter leder regnvattnet via stuprör vidare till fyra stora tankar på totalt 4 000 liter. Vid bara några millimeter nederbörd blir de fyllda.
– De står här inne i det här uthuset, som är lite isolerat så att de inte ska frysa, säger Magnus Larsson och visar det sinnrika system som rörmokaren byggt.
Om det finns regnvatten att tillgå, då används det till de fyra kundtoaletterna inne i restaurangen. Men om det inte skulle ha regnat på länge, kopplas det kommunala vattnet in.
– Jag började nästan gråta i höstas när det ösregnade innan tankarna var på plats, säger Magnus Larsson och berättar att hans unika lösning för att spola med vatten från taket togs i bruk i början av november.
Regnet de första veckorna, innan kylan kom, fyllde tankarna till 80 procent. Några tusen liter toalettspolningar senare var de nästan tomma. Då låg nederbörden kvar i form av snö i drivor uppe på taket.
– För grundvattennivåerna totalt på Gotland är det bra att det kommer snö, för då fylls de långsamt på. Här spelar det mindre roll, säger Magnus Larsson och menar att han ändå ser snödrivor på taket som en buffert för töväder och kommande spolningar.
En skylt utanpå uthuset där tankarna göms talar om för matgästerna att de spolar med regn, och därigenom gör en insats för att spara på grundvatten. Magnus Larsson menar att han inte gjort satsningen av ekonomiska skäl. Tvärtom, investeringarna landar på ett par hundra tusen kronor.
– Jag får jättemycket positiva kommentarer, säger han och berättar om allt från uppskattande dunkar i ryggen från andra företagare till hållbarhetspris internt inom sin kedja.
Efter att ha visat att det går hoppas Magnus Larsson att någon entreprenör på Gotland tar upp produktionen av ett system för såväl villor, som större tak hos företag och industrier.
– Då kan alla göra någon form av nytta. Detta är platsbyggt, vilket gör att det aldrig går att få ekonomi på det. Jag tror att det skulle gå att ta fram kostnadseffektiva system med färdiga lösningar får såväl privatpersoner som för företag.
Han konstaterar att det finns en debatt hur många besökare Gotland och öns grundvatten tål, men att stora mängder regnvatten samtidigt går till spillo.
– Det är en sak att diskutera problematik, en annan att göra någonting åt det.
Den kommande sommaren blir den första med tryck på antal gäster till toaletterna i restaurangen och med de nya vattentankarna från taket. Magnus Larsson hoppas på en regnig sommar.
– Det gör jag ändå, för då har vi bättre försäljning. I sommar räcker det med en rejäl åskskur, så är det fullt här. Det ska bli spännande att se, säger han.