Klottraren bakom omtalade graffiti-lammet döms

Den tidigare friade mannen som målade graffiti-lammet i Visby har nu dömts till dagsböter i Svea hovrätt. ”Det handlar om ett stort missförstånd”, säger Jonas Ekfeldt som friade målaren i Gotlands tingsrätt.

Målningen hade precis färdigställts när den 27-åriga graffitimålaren stötte på en polispatrull.

Målningen hade precis färdigställts när den 27-åriga graffitimålaren stötte på en polispatrull.

Foto: Ur polisens förundersökning

Visby2024-04-10 17:05

Den friande domen för en graffitimålare i Visby hamn har förbryllat hela landet. Målningen i fråga föreställde ett lamm och sprayades på en sprucken betongväg vid gamla hamnterminalen i september. Konstnären, en utländsk medborgare på besök, togs på bar gärning och tvingades lämna ifrån sig sina sprayburkar.

Det anmärkningsvärda var att tingsrätten slog fast att väggens skönhetsvärde ökat tack vare ingreppet och alltså inte kan räknas som skadegörelse. Nyheten om fallet fick stor uppmärksamhet i en lång rad riksmedier och domen överklagades till hovrätten. 

Svea hovrätt har nu dömt graffitimålaren för ringa skadegörelse. Mannen ska betala 40 dagsböter, totalt 2 000 kronor. 

Jonas Ekfeldt, tidigare notarie vid Gotlands tingsrätt, skrev den uppmärksammade domen. Han menar att utfallet är väntat med tanke på att hovrätten, till skillnad från tingsrätten, åberopat bevisning i form av en faktura på saneringskostnaden. 

– Det är inte särskilt oväntat, tvärtom hade jag blivit förvånad om han inte fällts. Nu hade hovrätten det underlag som saknades i tingsrätten.

undefined
Målningen gjordes vid den gamla hamnterminalen i Visby hamn. Den har sedan dess avlägsnats.

Jonas Ekfeldt menar att uppfattningen om att den friande domen handlade om det konstnärliga innehållet i målningen är ett stort missförstånd.

– Hela tingsrättens friande dom berodde på att det inte fanns någon bevisning för att en skada uppkommit i samband med klottret. Men den missen är ju ”läkt” nu.

Nu har regionen sanerat väggen för en summa pengar, vilket innebär att de vill ha den klotterfri.

– Därför är fallet nu en ”icke-fråga” för hovrätten, konstaterar Jonas Ekfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!