Flera avvikelser men ingen fara på labbet

När lasarettets labb kontrollerades i våras rådde personalbrist och 66 avvikelser i arbetet behövde korrigeras. Nu har alla åtgärdats enligt den nya enhetschefen.

"Trots hög arbetsbelastning fortsätter laboratoriet att ha hög kvalitet. Personalbrist har inte på något sätt påverkat patientsäkerhet", säger Tanja Larsson, enhetschef för laboratoriemedicinskt centrum inom Region Gotland.

"Trots hög arbetsbelastning fortsätter laboratoriet att ha hög kvalitet. Personalbrist har inte på något sätt påverkat patientsäkerhet", säger Tanja Larsson, enhetschef för laboratoriemedicinskt centrum inom Region Gotland.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2022-08-08 12:05

Det var i maj som myndigheten Swedac besökte laboratoriet på Visby lasarett. I deras bedömningsrapport fanns 66 avvikelser, som främst berörde bemanning, dokumentation och kvalitetsledningssystem.

– 48 avvikelser är redan godkända och stängda och de resterande är inskickade och väntar på bedömning, säger Tanja Larsson, enhetschef för laboratoriemedicinskt centrum.

Enligt henne har avvikelserna inte påverkat kvaliteten på laboratoriet eller patientsäkerheten på lasarettet.

– Nej absolut inte, bedömare gav beröm till oss för vår kompetens. De hade sagt att personalen som jobbar på laboratoriet håller bra kvalitet och har lång erfarenhet, säger Tanja Larsson och hänvisar till uppgifter i rapporten.

Vid tiden för kontrollen hade hon ännu inte tillträtt som en ytterligare enhetschef och de biomedicinska analytikerna var underbemannade. I rapporten står det att de tidigare var 15 personer på jourschemat, men att det hade minskat till 7 personer.

– Som jag har förstått det har det varit väldigt tungt, med personalbrist och stress, men vi har ändå en fortsatt hög kvalitet för att behålla vår ackreditering, säger Tanja Larsson.

undefined
Tanja Larsson på labbet i Visby med Swedacs bedömningsrapport, som hon har gått igenom under sin första tid som enhetschef efter att hon rekryterades från Uppsala och flyttade till Gotland.

Enligt henne är bedömningsrapporten och dess avvikelser inget ovanligt. Även om tillsynsmyndigheten inte kan uttala sig i det aktuella och pågående ärendet, så bekräftar de att deras rapporter generellt brukar ha flera avvikelser.

– Framförallt om den ackrediterade verksamheten är stor och komplex. Det är avvikelsens natur och inte antalet som avgör om det kan uppstå oro för till exempel patientsäkerheten, säger Kristina Hallman, chef för ackrediteringsavdelningen på Swedac.

Medicinska laboratorier är ackrediterade på frivillig basis i Sverige och det kan ses som en kvalitetsgaranti. Däremot är det lagkrav på att provningslaboratoriet för dricksvatten är ackrediterat. 

– Om ett laboratorium saknar förmågan att rätta till avvikelserna och därmed förmåga att leva upp till kraven, kan ackrediteringen återkallas, säger Kristina Hallman.

undefined
"Trots hög arbetsbelastning fortsätter laboratoriet att ha hög kvalitet. Personalbrist har inte på något sätt påverkat patientsäkerhet", säger Tanja Larsson, enhetschef för laboratoriemedicinskt centrum inom Region Gotland.

För Visby lasarett var det här en rutinkontroll och avvikelserna har åtgärdats under sommaren och rapporterats in i tid. Det har bland annat handlat om rutiner som ska förtydligas, dokument som ska uppdateras och avtal som ska skrivas. Tanja Larsson berättar att det bara är några detaljer som väntar på godkännande, men att utmaningarna fortfarande finns.

– Det finns avvikelser som handlar om just bemanningen. Laboratoriets ledning och sjukhusledningen håller på att tänka om och tittar på andra möjligheter. Det är svårt att få in utbildade biomedicinska analytiker, säger hon, som själv är nyrekryterad från fastlandet.

Regionen har sedan tidigare annonserat att de söker fyra tjänster för just biomedicinska analytiker, eller labbingenjörer och kemister som kan genomföra en del av arbetsuppgifterna.

– Det kommer också ut annonser för en mikrobiolog och underskötersketjänster, som kan komma in och hjälpa våra biomedicinska analytiker med andra uppgifter. Jag hoppas verkligen att vi kommer att få hit fler människor med kunskap och erfarenhet till Gotland och att det finns några intresserade för fast tjänst, säger Tanja Larsson, som har tillförsikt i att bemanningsproblemen kommer lösas.

Efter att ledningen har rapporterat in sina åtgärder till Swedac väntar en bedömning och uppföljning, där myndigheten gör ett återbesök på labbet senast 15 september.

Swedac och ackreditering

Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, är en nationell tillsynsmyndighet och ett ackrediteringsorgan. 

Myndigheten ackrediterar laboratorier, certifieringsorgan och kontrollorgan enligt internationella standarder och regelverk.

För att bli ackrediterad prövas kompetens, rutiner och metoder så att alla kvalitetskrav uppfylls enligt en standard. Därefter kontrollerar Swedac regelbundet att verksamheten fortsätter att leva upp till kraven.

Källa: Swedac

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!