GA har tidigare skrivit om personalkrisen på lasarettets labb, där det saknas biomedicinska analytiker. Den höga arbetsbelastningen hade då lett till sjukskrivningar eller stress för de som var kvar i tjänst.
– Jag skulle säga att det är likadant som det var förut, men andra kan ha andra upplevelser än vad jag har, säger Vita Ratnika.
Som biomedicinsk analytiker tillhör hon en yrkesgrupp det är brist på i hela landet. Det är markant färre som utexamineras jämfört med hur många som lämnar regionernas hälso- och sjukvård. Enligt fackförbundet Naturvetarna är en anledning den pressade arbetssituationen.
På Visby lasarett var Vita Ratnika tidigare orolig att situationen skulle förvärras under sommaren och speciellt månaderna juli och augusti.
– Vi har fått vikarier och det fungerar. De har blivit mer vana sedan juni då de lärdes upp och vi har folk, men det är nattjouren som är tuff. Vi pusslar fortfarande med beredskapen på natten, då ovan personal behöver stöd från oss som sover hemma, säger Vita Ratnika.
Schemapusslet har dock gått ihop och ingen i personalen behöver dra in sin semester. Den biomedicinska personalen var en av de yrkesgrupper som erbjöds ersättning för att flytta sin semester till efter sommaren.
– Jag vet att kollegor har fått flytta en sommarvecka till en annan och hört att någon ska ta ut en semestervecka på hösten i stället för sommaren, säger Vita Ratnika.
Region Gotlands insatser för att hantera personalkrisen har hittills fungerat.
– Vi har löst passen för sommaren men det är fortfarande väldigt skört, så fort någon blir sjuk blir det problem, säger Gunilla Bryntesson, som är verksamhetschef för Service och Diagnostik.
Hon är en av tre chefer som ansvarar för labbet på Visby lasarett, sedan ledningen förstärktes.
– Vi delar på chefskapet för den verksamhet som jobbar 24 timmar per dygn och det är den verksamhet som vi har haft mest svårigheter med att bemanna, säger Gunilla Bryntesson.
Enligt en kartläggning från Naturvetarna är Gotland en av de regioner som har högst personalomsättning för biomedicinska analytiker.
– Det kan jag inte känna igen. Jag tycker ändå att vi har en relativt stabil grupp, men vår största svårighet är att rekrytera. Det är inte det att fler och fler säger upp sig, utan vi har svårt att få nya, säger Gunilla Bryntesson.
Hon berättar att de har vikarier och hyrpersonal på plats under sommarmånaderna och jobbannonser ligger ute för att kunna anställa permanent.
– Vi har annonserat efter tre, fyra tjänster men vi breddar oss också i rekryteringen. Vi söker biomedicinska analytiker, som vi egentligen vill ha och är brist på, men även laboratorieingenjörer och någon kemist, säger Gunilla Bryntesson.
Även om det har kommit in några ansökningar så är rekryteringen långt från klar.
– Vi kan inte luta oss tillbaka och säga att vi har vi löst det, men vi räknar med att vi kommer att lösa det, säger Gunilla Bryntesson.
Vita Ratnika har inte samma tillförsikt.
– Vi har inte varit fler och vi har fortfarande problem inför hösten. Det är många här i personalen som är oroliga och rädda att vi ska behöva ta fler natt- och jourpass än vi klarar av, säger hon.
Om bemanningen inte lyckas, kan hon bli en av dem som lämnar arbetsplatsen.
– Jag kommer kanske säga upp mig om de ska tvinga på mig fler nätter. Vi får se hur de kan lösa det, säger Vita Ratnika.