Nya trädgårdsmästaren: "Är extremt välskött"

Han är utbildad trädgårdsingenjör, med erfarenhet från Malmö slottsträdgård. Men det kan dröja innan vi märker av Max Strands prägel på botaniska trädgården.

Max Strand är från Karlstad, men utbildad utanför Alnarp i Skåne.

Max Strand är från Karlstad, men utbildad utanför Alnarp i Skåne.

Foto: Emil Lundberg

Visby2022-05-04 16:55

Det är strålande sol men fortfarande kyligt för en majdag. Men persikomandeln och den japanska magnolian står i blom, liksom många andra växter i trädgården. Max Strand har än så länge bara upplevt våren i Botaniska trädgården i Visby, för vilken han för några månader sedan blev ny trädgårdsmästare för.

– Att få jobba med en sådan här fin visningsträdgård har varit en dröm, det gick inte att tacka nej till, säger Max Strand, medan han visar några favoritplatser som murgrönan på S:t Olof ruin eller det relativt nya klonarkivet med gamla gotländska växter.

undefined
Max Strand tror att murgrönan i Botaniska trädgården nog är en av de största i Europa.

DBW:s botaniska trädgård fyller 167 år och har uppskattningsvis 400 000 besökare årligen, ett antal man tror kommer att öka nu i och med det ökade antalet kryssningsturister. Tidigare trädgårdsmästare Bonnie Öhman blev inte särskilt långvarig på tjänsten, till skillnad från företrädaren Lasse Pettersson som för några år sedan gick i pension efter 20 år.

Tjänsten i sig har varit omdebatterad, som en del av den mångåriga konflikten om skötseln av Visbys botaniska trädgård. Sällskapet De Badande Vännerna, DBW, anser att Region Gotland mer och mer tagit sin hand ifrån samarbetet kring parken.

– De betalar två trädgårdsmästarlöner och en säsongsanställd, allt annat går på vår budget, säger DBW:s Sven-Erik Lindström.

undefined
Den södra ingången till botaniska trädgården.

Men den följetongen är inte i fokus för Max Strand, som kommer ifrån Karlstad och tidigare har studerat till trädgårdsingenjör med inriktning design på Alnarp. Botaniska trädgården i Visby är inte helt främmande för honom, han har gjort några besök tidigare.

– Jag och min sambo, som kommer från Gotland, hade planer på att flytta hit men först om några år. Sedan dök den här tjänsten upp och jag bestämde mig för att söka, berättar han.

undefined
"Perfekt att börja vid den här årstiden", tycker nya trädgårdsmästaren.

Som trädgårdsmästare ansvarar han för drift och utveckling, men de första veckorna på tjänsten har mest handlat om att komma in i arbetet. Så än finns inga storslagna planer på att gräva upp och göra annorlunda.

– Jag ska inte komma in och förändra direkt, först ska jag lära känna platsen ordentligt. Trädgården är också extremt välskött, med många fina gamla träd.

undefined
Årets arrangemang av vårblommor.

Årets ”vårarrangemang” mitt i botan är inte nykomlingens verk – och inte nästa års heller.

– Nej, det är nog bestämt ända fram till nästa sommar, redan nu, hur det ska bli. Sedan finns det ju en del andra rabatter som jag och Anki kanske gör om, säger Max Strand – och nämner då kollegan Ann-Christin Hallin, som haft den andra tjänsten sedan 1995.

Just nu bor den nya trädgårdsmästaren och hans sambo tillfälligt i Hemse, men ska snart flytta in till Visby.

– Min största dröm är att ha en egen trädgård hemma, än så länge har jag bara bott i lägenhet.

undefined
DBW:s Lennart Lindgren och trädgårdsmästare Max Strand.

Innan han flyttade till Gotland arbetade han i Skåne, som har liknande odlingsförutsättningar.

– Det är lite varmare klimat i Skåne men liknande växtzoner.

Är det något som finns här i Visby som du inte såg i Skåne?

– Almen här är speciell, jag blev paff när jag såg den för första gången. I Skåne är almsjukan så pass utbredd att jag inte har sett ett levande exemplar innan.

undefined
Almen planterades redan år 1855, samma år som Botaniska trädgården invigdes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!