Medeltidspassen är här för att stanna

Fjolårets införande av medeltidspass väckte stor diskussion. Många upprördes över att det inte längre gick att strosa omkring på området utan att betala. Trots det har passen blivit ett permanent inslag.

Numera krävs det ett festivalpass för att uppleva Medeltidsveckans traditionsenliga marknad, vilket lett till uppretade känslor.

Numera krävs det ett festivalpass för att uppleva Medeltidsveckans traditionsenliga marknad, vilket lett till uppretade känslor.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2022-08-06 10:40

Festivalpassen infördes 2021 och fungerar som en samlingsbiljett för Medeltidsveckans aktiviteter. Medan besökare menade att passen innebar att veckan förvandlats till en ekonomisk fråga konstaterade arrangörerna å sin sida att festivalpassen var nödvändiga för kulturens överlevnad.

GT rapporterade tidigare i år om att även regionen sett över möjligheten att ”villkora att Medeltidsveckan inte ska använda sig av festivalpass eller entréavgifter till medeltidsmarknaden och liknande aktiviteter”.

Trots det är passen här för att stanna. För vd Christopher Sandberg och festivalansvarig Susanne de Paulis har diskussionen blivit en känslig fråga.

– Den här upprördheten är ganska naturlig eftersom vi inte har tagit betalt på 40 år. Förändringar är jobbigt, säger Christopher Sandberg. 

Susanne de Paulis fortsätter: 

– Många har en relation till Medeltidsveckan och det man har en relation till bryr man sig om. Det är ett fint betyg att det engagerar så många människor. Vi gör det vi gör för att Medeltidsveckan ska finnas kvar i minst 40 år till. 

Både Christopher Sandberg och Susanne de Paulis upplevde att passen överlag togs emot bra i fjol. Sedan förra året har de infört rabatterade priser för ekonomiskt svagare grupper som barnfamiljer, studenter och pensionärer. För att stärka gotlänningars möjlighet att vara med samarbetar de även med föreningar på ön.

– Vi vill ha en så låg tröskel som möjligt utan att kommersialisera innehållet. Det måste få fortsätta vara en härlig blandning av brett och smalt, säger Christopher Sandberg.

Han betonar att Medeltidsveckan inte är vinstdrivande. Om det går plus sätts överskottet in i verksamheten igen.

– Till en viss gräns går det att genomföra Medeltidsveckan på entusiasm, men inte i längden. Vi vill att kulturarbetarna ska ha drägliga arbetsförhållanden och löner. Det ska aldrig vara en stor marginal, vi vill bara ha ett tryggt genomförande, säger han.

Enligt Christopher Sandberg och Susanne de Paulis hade en gratisfestival förutsatt ett totalt beroende av sponsorer eller bidrag, vilket inte är önskvärt eftersom de varken vill att företag eller politiker ska sätta agendan.

– Känslorna blev stora förra året men vi gjorde det av goda anledningar, konstaterar Christopher Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!