Sommargotlänningen återvänder till ön för toppjobb

Efter åratal som läkare och chef på Sveriges största sjukhus är det dags för ett nytt kapitel. Den nya sjukhuschefen berättar om förväntningarna och vad hon vill bidra med.

Anna-Clara Collén blev "headhuntad" av ett rekryteringsbolag för jobbet som sjukhuschef på Visby lasarett.

Anna-Clara Collén blev "headhuntad" av ett rekryteringsbolag för jobbet som sjukhuschef på Visby lasarett.

Foto: Ella Gruenberg

Visby2023-08-12 07:25

Anna-Clara Collén är uppvuxen på Gotland men har tillbringat snart 25 år i Göteborg där hon arbetat på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Efter många års längtan tillbaka till ön är det dags att återvända för jobbet som sjukhuschef på Visby lasarett.

Den tillträdande sjukhuschefen har när vi ses bara varit på ön i någon vecka, en tid hon tillbringat på sitt sommarställe och framtida heltidsboende i Västergarn.

Hur blev det här jobbet aktuellt?

– Jag har länge pratat om att komma tillbaka hit, så när min chef såg det här jobbet tipsade hon rekryteringsfirman om mig, säger Anna-Clara Collén innan hon fortsätter:

– Att arbeta som chef inom hälso-och sjukvård är utmanande och roligt, eftersom det handlar om frågor som är viktiga för många i samhället. Jag ser även fram emot att komma tillbaka till Gotland och arbeta på ett annat typ av sjukhus än tidigare.

undefined
Trots att Anna-Clara Collén trivs bra i chefsrollen känner hon fortfarande en stor kärlek för läkaryrket. "Det är det bästa jobb man kan ha på många sätt, särskilt eftersom det är så givande med patientkontakten och relationen med kollegorna", säger hon.

Anna-Clara Collén har en lång bakgrund i vården. Utöver sin läkarutbildning, med specialisering inom internmedicin, har hon även doktorerat och hon disputerade 2013. Sedan 2015 har hon varit både sektions- och verksamhetschef på Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg.

– Läkaryrket är fantastiskt kul och det bästa jobb man kan ha på många sätt. Samtidigt tycker jag det är väldigt roligt att leda sjukvården och att ha möjlighet att förändra den. Jag tror att ett bra chefs- och ledarskap är en nyckelfaktor till en trevlig och stabil arbetsmiljö, berättar Anna-Clara Collén.

Efter många år i en annan stad, med undantag för somrarna i Västergarn, är det mycket att sätta sig in i – bland annat svårigheterna med ekonomin och bemanningen.

– Även om jag inte hunnit bli insatt i hur det är just på Gotland är jag läkare i grunden och har varit chef länge, vilket gör att jag känner mig trygg i mer generella frågor som gäller sjukvård och ledarskap.

undefined
Utmaningarna med bemanningen på Visby lasarett kommer ta tid och kräva många olika lösningar, menar Anna-Clara Collén. "Eftersom bemanning i vården är ett nationellt problem tror jag att man behöver jobba gemensamt över regionerna i landet. Sedan är det förstås viktigt att ha en flexibel och välkomnande miljö", säger hon.

Anna-Clara Collén menar att fördelarna med stora sjukhus är närheten till forskning, utveckling och samarbeten med både akademin och det privata näringslivet. 

– På små sjukhus tänker jag att det är bra att folk känner varandra och att man kan ta tillvara på att man jobbar tillsammans på ett och samma ställe. Å andra sidan tror jag att det kan finnas verksamheter som är beroende av en eller ett fåtal personer och då blir det bekymmer när den personen är borta. 

Anna-Clara Collén kommer sakna livet i Göteborg, där hon lämnar kvar ett jobb hon trivs på, vänner och under ett par månader även sin familj, innan maken och den yngsta sonen flyttar efter. Samtidigt är det mycket att se fram emot när hon börjar jobbet på det nya jobbet i september, berättar hon.

undefined
"Tänk att man ska få se det här när man går till jobbet varje morgon. Wow", säger Anna-Clara Collén som är svag för naturen på Gotland.

– Framför allt tycker jag att jobbet ska bli jättekul men jag ser också fram emot naturen och närheten till havet. Och att umgås lite med gamla kompisar.

Med ett stort ansvar på en liten ö är det lätt att känna press. Även om det är för tidigt för några konkreta idéer på hur Visby lasarett kan utvecklas på bästa sätt, har den biträdande sjukhuschefen en vision om framtiden på sjukhuset.

– Jag hoppas att jag på något sätt kan bidra till att folk tycker att Visby lasarett verkar som en schysst arbetsplats att jobba på, med en flexibel arbetsmiljö som gör att folk vill stanna kvar. Sedan vill jag som chef alltid vara tillgänglig och öppen, så det tar jag med mig från Sahlgrenska, säger Anna-Clara Collén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!