Så ska de hejda flykten från PKC

Tappet är enormt och även medborgarna drabbas. Nu ska polisens kontaktcenter bli bättre bemannat – och få mer betalt.

"Vi har ett bra samarbete", säger chefen Magnus Holmén och fackrepresentanten Karin Palmqvist vid polisens kontaktcenter, PKC, i Visby.

"Vi har ett bra samarbete", säger chefen Magnus Holmén och fackrepresentanten Karin Palmqvist vid polisens kontaktcenter, PKC, i Visby.

Foto: Simon Bendelin

Visby2023-01-26 08:01

I våras kom larmen om personalflykt från Polisens kontaktcenter, PKC, i Visby. GT intervjuade då Pär Bokelund, som hade varit operatör i tre år innan han bad om tjänstledigt, för att gå över till Kronofogdemyndigheten:

– Alla som valt att sluta har sina egna bevekelsegrunder, det finns inte en enskild faktor som förklarar alla avhopp. För mig är det ekonomin. Jag kommer inte vidare som utredare här, då måste man vara beredd att flytta till Stockholm, sade han i maj.

Vid det här laget har Pär Bokelund lämnat polisen permanent:

– Nu har jag sagt upp mig helt. Det handlade om lönen och om tuffa arbetsförhållanden.

Senare under 2022 kom även rapporter om väldigt långa kötider för dem som ringde polisens 114 14-nummer. Detta ansågs åtminstone delvis hänga ihop med bemanningsproblemen.

Samtidigt fanns det en ljusning på horisonten:

– Nu har vi fått klartecken på rekrytering till PKC, och har 80 nya medarbetare på gång, sade Ingela Ander, samordnande sektionschef för PKC inom Region Stockholm, i en intervju i november.

Hur är då läget nuförtiden? GT åkte till kontaktcentrets lokaler i Visby. Mötte upp gjorde Karin Palmqvist på operativa enheten, som även är fackligt aktiv inom tjänstemannaförbundet ST, samt platschefen Magnus Holmén.

– Vi har tappat otroligt mycket personal. Dels handlar det om lönen, dels om förslaget med "fast lista", vilket innebär att man går ifrån mer individuella scheman, berättar den förstnämnda.

Totalt handlar det om över 100 avhopp under bara två år, av ett totalt tjänsteutrymme på drygt 300 anställda. Samtidigt har polisen haft dålig ekonomi. PKC har delvis haft anställningsstopp och bara elva personer har tillkommit under de här åren.

Till råga på allt har man fått låna ut personal till andra polisavdelningar; skjutningar på fastlandet har krävt många utredare och "passkrisen" under pandemin behövde också extraresurser.

– Det har satt oss i en svår situation som ingen är nöjd med, sammanfattar Magnus Holmén.

Det handlar inte bara om arbetsplatsen heller. Bemanningsproblemen har också lett till rejäla telefonköer på 114 14.

– Långa svarstider är inte bra, varken för medborgare eller medarbetare.

Nu finns dock hopp om framtiden. Förstärkningen med 80 nya tjänster kommer först till sommaren – men 33 personer till är på gång, som ska vara färdigutbildade och igång redan i april.

Detta handlar dock om PKC totalt sett – det finns flera kontor runt om i Sverige – och av nämnda 33 hamnar troligen 13 eller 14 i Visby.

– Det blir bättre under våren, men full ordning på kötider och allt blir det först i sommar, säger Magnus Holmén.

Är du rädd att tappa fler under tiden?

– En oro finns alltid, att fler ska sluta.

Det finns dock nya anledningar att stanna kvar – utöver att förstärkningar lär förbättra arbetsmiljön. Alla operatörer kommer nämligen erbjudas möjlighet att söka tjänster som handläggare i stället; en tjänst som är vanligare inom myndighetsvärlden och vars löneläge ligger flera tusenlappar högre.

– En överväldigande majoritet kommer att bli det och går då upp rejält i lön, säger platschefen.

Att på något sätt ge medarbetarna bättre betalt har varit en kamp som fackförbunden och den lokala ledningen har fört tillsammans – ända upp till rikspolischefen.

– Vi har krävt högre lön i flera år nu. Även OB-ersättningen har varit dåligt, men den höjdes nyss och höjs igen nästa år, berättar Karin Palmqvist.

Vad är PKC?

Operatörerna (framöver även handläggarna) på polisens kontaktcenter, PKC, är ofta allmänhetens första kontakt med polisen genom det nationella telefonnumret 114 14. 

De anställda gör tidiga åtgärder i en brottsutredning genom att skriva anmälningar, hålla förhör och ta hand om tips. En viktig uppgift är också att ge allmänheten service och svara på frågor om aktuella polisärenden samt lämna information om lagar och förordningar.

Det finns ett PKC vid varje polisregion.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!