Efter Borgens varning – regionen svarar på kritiken

Regionens beslut att tilldela Bistro Borgen en varning mötte kritik om att motiveringen var bristfällig. Nu svarar regionstyrelsen på anklagelserna. ”Inte så att vi politiker sitter och hittar på”, säger Andreas Unger (M).

Matmuren AB, som driver Bistro Borgen, har tilldelats en varning enligt alkohollagen.

Matmuren AB, som driver Bistro Borgen, har tilldelats en varning enligt alkohollagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Visby2024-04-04 17:25

Nyheten i korthet

  • Bistro Borgen i Visby fick en varning enligt alkohollagen efter två incidenter med berusade tonåringar.
  • Delägaren riktade kritik mot regionens beslut och anklagade det för att vara grundat på bristfälliga bevis.
  • Regionen svarar att de inte "hittar på" och att varningen grundas på att restaurangen inte uppfyllde sitt ansvar att servera alkohol på ett säkert sätt.

Efter två separata incidenter med alltför berusade tonåringar tilldelades bolaget som driver Bistro Borgen i Visby en varning enligt alkohollagen.

I det första av fallen, som skedde i januari, ska en 17-årig flicka påträffats kraftigt berusad vid Östercentrum efter att ha besökt Borgen. Regionen ska ha fått kännedom om incidenten genom en anonym tipsare som även gjort en polisanmälan mot restaurangen. Vid den andra händelsen, knappt en månad senare, hittades en mycket berusad 19-åring på en av krogens toaletter. När ordningsvakterna hjälpt ut henne på gatan passerade en polispatrull som senare uppgav att kvinnan var ”helt ihopsjunken och tillsynes medvetslös”.

undefined
Manne Malmros är delägare i Matmuren AB som driver Bistro Borgen.

Manne Malmros är delägare i Matmuren AB, som driver Bistro Borgen. Han har riktat hård kritik mot regionens beslut. Bland annat menar han att det inte finns några konkreta uppgifter som intygar att händelsen med 17-åringen har skett och att den därför inte kan ligga till grund för en varning.

På Gotland är det regionstyrelsen som har uppdraget att ta beslut om en varning bör tilldelas. Ytterst är det ledamöterna Andreas Unger (M) och Thomas Karlström (S) som har ansvaret att se över tjänstemännens utlåtande och göra en bedömning utifrån den.

– Det är inte så att vi politiker sitter och hittar på, som jag läser i undertonen i er artikel. Vår uppgift är endast att bedöma rimligheten i de uppgifter som kommer fram, säger Andreas Unger.

undefined
Andreas Unger (M).

Däremot håller han med om att incidenten med 17-åringen är vag som grund eftersom det inte finns något bevis på att hon befann sig på restaurangen innan hon hittades.

Är det rimligt att ha med det som underlag till varningen då?

– Det kan diskuteras om den händelsen bör vara med i motiveringen. Jag har svårt att bedöma det.

Enligt Andreas Unger är det framförallt incidenten med den berusade 19-åringen inne på Borgens toalett, som är avgörande för beslutet. Han framhåller dock att varningen inte går att likställas med den som Munkkällaren fick ta emot tidigare i år, efter att en 16-åring hittats medvetslös inne i lokalen.

– En 19-åring har rätt att vara ute och dricka. Men som alltid när det serveras alkohol krävs det att personalen har uppsikt så att ingen blir överförfriskad.

undefined
Alkoholhandläggare Therese Stenbeck.

Therese Stenbeck är alkoholhandläggare på tillståndsmyndigheten som skrivit förslaget om varningen. I fallet med Bistro Borgen är motiveringen tydlig, menar hon.

– I alkohollagen står det uttryckligen att man inte får lämna ut alkohol till personer som är för berusade. Man ska dessutom förvissa sig om att den man serverar har rätt ålder och är serveringsbar.

Enligt Therese Stenbeck är det upp till den som serverar alkoholen att se till att personen är 18 år fyllda och i tillstånd att dricka.

– Ger du fyra öl till en och samma person betyder det att du måste ha koll på vilka som ska dricka dem.

I fråga om bevismaterialet kring den minderåriga person, som enligt uppgifter befunnit sig på Borgen under kvällen, hänvisar Therese Stenbeck återigen till alkohollagen och tillägger att hon inte tänker ”ställa upp på någon pajkastning i media”.

Då antar jag att du anser bevismaterialet som tillräckligt för en varning?

– Det händer då och då att vi får anonyma anmälningar och ibland kan vi gå vidare med dem. I det här fallet kunde vi bekräfta uppgifterna med en polisanmälan. Vi har också vägt in två händelser i samma ärende.  Hade det bara varit den ena kanske det sett annorlunda ut.

Vad är en varning?

Enligt alkohollagen har en kommun – vilket på Gotland innebär regionen – tre alternativ om en verksamhet med serveringstillstånd inte följer bestämmelserna.

Vid mindre allvarliga förseelser kan verksamheten få en erinran. ”I allvarligare fall eller vid upprepade överträdelser” kan en varning delas ut.

Som sista steg kan serveringstillståndet återkallas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!