Virus konstaterat bland fåglar i Visby innerstad

Inte sedan 2011 har sjukdomen härjat på Gotland. Nu har paramyxovirus återigen påträffats i Visby. En mycket smittsam sjukdom som drabbar duvor. "Det är bekräftat", säger länsveterinären.

Ett fall av duvpest har konstaterats på Gotland.

Ett fall av duvpest har konstaterats på Gotland.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT/arkiv

Visby2022-10-12 16:05

Paramyxovirus, även kallad duvpest, har under veckan kunnat konstaterats i och runt Visby innerstad. Länsveterinären Agneta Karlsson Norström bekräftar att man fått svar från analyserade fåglar som skickats in.

– Ja, vi har fått resultat från analys av duvor och det är bekräftat duvpest, säger hon.

Hon menar att duvpest finns i Sverige och att det sker utbrott i landet med jämna mellanrum. Senast ett utbrott skedde på Gotland var 2011.

– Vi ser det lite då och då. Viruset smittar i nära kontakt mellan fåglar men kan sprida sig, säger länsveterinären.

Under de senaste veckorna har boende i innerstan hittat dödade duvor, som även saknat huvuden, något som skapat förvirring. En initial teori var att mink var förövaren. Den senaste handlar snarare om en duvhök eller kattuggla. Detta eftersom att flera av fåglarna som påträffats utan huvud hittats på tak och på balkongen nära Strand hotell, vid kruttornet. Även i Tofta har man hittat döda fåglar. Något som skapat diskussion i sociala medier.

Enligt länsveterinären går det inte att koppla samman duvpestsmittan och de huvudlösa fåglarna.

– Nej, det är ingen slutsats som kan dras att de hör samman. Mig veterligen har man inte skickat någon av de huvudlösa fåglarna på analys. Det är enda sättet att få reda på vad som hänt, säger hon.

Ornitologen Sivert Söderlund har tidigare uttalat sig om att fåglarna som saknat huvud skulle ha varit nedsatta på grund av sjukdom före sin död. 

– Handlar det om ett 20-tal fåglar så låter det som en epidemi eller ett virus. De har fått sämre kondition och inte kan flyga. Sen vem som tar själva huvudet är svårt att säga. Kråkor och skator är ofta snabbt framme, sa han.

Men Agneta Karlsson Norström ger inte mycket för spekulationer.

– Det går inte att gissa sig till samband.

Agneta Karlsson Norström menar att det är viktigt att hålla koll på viruset, som lätt sprider sig till andra fåglar och fjäderfän. Aggressiva varianter av virussjukdomen kan ge upphov till den mycket allvarliga Newcastlesjukan hos hönsfåglar. Smittade fåglar utsöndrar virus i kroppsvätskor, framför allt avföring.

– Om smittan flyttas från vilda duvor till exempelvis höns, då är det en helt annan sak och mycket allvarligare, säger Agneta Karlsson Norström.

Det finns inget som tyder på att smittan kan överföras till människor eller däggdjur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!