När GT i april besökte fabrikslokalen, på Sotaregatan i Visby, var Esther & Inez det enda företag som hade kommit igång. Nu har lokalen anpassats för att även kunna inkorporera Ullkontoret, som är på väg in med sin stora maskinpark.
En annan som lockats dit är jeansgurun Johan Söderlund, som gått från globala designjättar som Levis till egen verksamhet i Visby.
– Under pandemin hade jag tankar på ett nytt varumärke, med produktion på ön. Jag hade även träffat Ullkontoret och blivit intresserad av ylle.
Vad han egentligen tänker göra, som en del av i Gotlands nya textilfabrik, är han ganska fåordig kring. Men det verkar inte heller helt fastställt.
– Min tanke är att kunna göra vissa nyckelprodukter inom varumärket här, men även kunna hjälpa andra, det känns kul att vara med i nån slags nystart. Vi är i en utforskande fas, vi vet inte exakt vad vi kommer kunna göra, säger Johan Söderlund.
Det "vi" han pratar om är helt enkelt de företag som ingår i projektet. Detta drivs av entreprenörerna, men det är Gotland Grönt Centrum som ligger bakom, med hjälp av fem EU-miljoner från Leader Gute.
Projektet kallas Guti (Gotlands ull- och textilindustri), vilket kanske blir fabrikens tilltalsnamn också, i framtiden. Som projektledare för det hela, på konsultbasis, jobbar företagscoachen Annette Löwenstein.
– Syftet är att stötta utvecklandet och organiserandet av en ny gotländsk textilindustri. I slutet av 2024 ska vi ha en pilotfabrik igång, som sedan ska leva vidare och som ska ha en grön profil, berättar hon.
Man vill alltjämt locka och knyta till sig fler företag, med ett intresse av att samverka lokalt. Dessa ska kunna lära av varandra – men även av andra; det finns redan planer på flera studieresor.
– Det skedde ett enormt kunskapstapp inom den svenska textilbranschen, när vår industri flyttade utomlands på 70-talet, menar Johan Söderlund.
Kompetensutvecklingen gäller inte minst det tekniska. Målet är att kunna driva en verksamhet där man har både maskiner och kunskap för att förädla den gotländska ullen från fiber till färdig produkt.
Det hela handlar om att "ta hem" så mycket av produktionen som möjligt.
– Vi kommer inte kunna göra prisalternativ till Kinaproduktion. Det här kommer att kosta lite mer – men det är lokalt tillverkat och det finns inga utsläppsrör från fabriken rakt ut i naturen, sammanfattar Johan Söderlund.