Trendbrottet: Lättare att få studentbostad på Gotland

Efter invigningen av Magnolias nya studentlägenheter vittnar Jonas Eriksson, ordförande på studentkåren Rindi, om att det verkar vara något lättare för höstens studenter att hitta en bostad: ”Det ser bättre ut än vad det har gjort innan, men det är överlag inte en positiv situation.”

Andra antagningsbeskedet är här, men Campus Gotland har tagit emot fem procent färre studenter i år efter att utbildningar lagts ner.

Andra antagningsbeskedet är här, men Campus Gotland har tagit emot fem procent färre studenter i år efter att utbildningar lagts ner.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Visby2024-07-27 06:45

Torsdagen den 25 juli dök det andra antagningsbeskedet upp för förväntansfulla studenter som stått som reserver. Enligt Universitets- och högskolerådet har nära 282 000 personer i hela landet antagits för studier under höstterminen, den högsta siffran någonsin för den andra omgången.

Campus Gotland har däremot antagit fem procent färre studenter i år efter att utbildningar lagts ner. Den utvecklingen – i kombination med det nyinvigda studentboendet Meriten – har gjort att boendesituationen blivit något bättre, enligt Jonas Eriksson. Han är ordförande för studentkåren Rindi som i samarbete med Uppsala universitet och Region Gotland hjälper studenter med bostadsförmedling.

undefined
Campus Gotlands termin har startat med färre studenter på plats än vanligt.

– Det ser bättre ut än vad det har gjort innan, men det är överlag inte en positiv situation på Gotland. Just nu ligger vi på totalt 418 studentbostäder och det är fortfarande för lite. Om vi utgår från förra årets statistik var det i runda slängar 1 300 studenter på Campus Gotland och dagens siffror täcker ju inte ens upp för en tredjedel av studenterna, säger han.

Statistik från Ungdomsbarometern visar även att en av fyra unga väljer bort sina förstahandsval om bostadssituationen är för svår. Detta är något som negativt påverkat Gotland, som länge endast har erbjudit kontrakt under läsårets nio månader.  

– I stora drag måste du som student bo i Visby, eftersom det inte finns kollektivtrafik som stödjer att du bor utanför stan. De flesta vill även ha relativt nära till campus och kunna bo året runt. Där vi sitter nu är att majoriteten blir utkörda varje juni, vilket inte är hållbart för vare sig studenterna eller Gotland.

undefined
Kårhuset Rindi utgörs av det gamla varmbadhuset i Visby.

För att råda bot på bostadsbristen har flera projekt dragits igång de senaste åren. Bland annat har K2A uppfört 74 tillfälliga moduler, med planer på att bygga om dem till 150 permanenta lägenheter. I våras invigdes även projektet Meriten med 142 nya studentlägenheter, där hundra av dem fortfarande är lediga.

– Det är en positiv utveckling. Men på många sätt kan man se det som att det tagit lite för lång tid och fler insatser borde ha satts in betydligt tidigare. I dag avstår blivande studenter studier här just på grund av bostadssituationen, och fortsätter den trenden blir det en enorm nackdel för Gotlands framtid, säger Jonas Eriksson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!