EU-skolvalet i Visby gav ett helt annat resultat

Om ett skolval säger något om framtiden, kommer den politiska kartan att målas om totalt framöver. På Wisbygymnasiet blev M störst, två riksdagspartier trillade ur – och Piratpartiet stal ett mandat.

Wisbygymnasiet arrangerade ett eget skolval inför det stora EU-valet.

Wisbygymnasiet arrangerade ett eget skolval inför det stora EU-valet.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2024-06-10 19:35

På Wisbygymnasiet finns särskilda EU-skolambassadörer, en grupp elever som Helagotland träffade efter deras resa till Europaparlamentet i höstas. Gruppen har sedan dess hållit i en utfrågning av de politiska partierna, som arrangerades på skolan inför EU-valet.

Efter detta hölls även ett skolval – men resultatet därifrån har inte presenterats förrän nu, efter det riktiga valet.

Det visar sig att eleverna inte alls tycker som de röstberättigade gotlänningarna i övrigt. I skolvalet blev Moderaterna största parti, med 25,6 procent – ett nästan dubblat förtroende jämfört med det egentliga lokala valresultatet, enligt de preliminära siffrorna. Tvåa kom Socialdemokraterna, men deras 19,6 är nästan tio procentenheter mindre än valresultatet.

Därefter följer, i turordning: Sverigedemokraterna (17,0 procent), Miljöpartiet (12,5), Centerpartiet (9,6), Vänsterpartiet (5,3), Piratpartiet (4,1), Kristdemokraterna (2,3), Liberalerna (2,1), Värdigt Liv (1,5), Övriga anmälda partier (0,3).

Detta innebär bland annat att både Kristdemokraterna och Liberalerna skulle ha blivit utan mandat i Europa, om Gotlands ungdomar fick bestämma. 

I stället skulle en plats i EU-parlamentet gå till Piratpartiet – ett parti vars politik om fritt delande av kultur och information, samt mindre censur och kontroll, ofta har attraherat de yngre väljarna.

Värt att notera är även att elva procent av skoleleverna valde att rösta blankt. Valdeltagandet låg på 47,9 procent.

undefined
Här syns Piratpartiets partiledare och EU-valskandidat Katarina Stensson på en pressträff inför EU-valet.
undefined
Wisbygymnasiets EU-skolambassadörer på besök i Europaparlamentet. Detta är två av ungdomarnas egna bilder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!