Det var i augusti som mannen gjorde fyndet på en stig vid Galgberget i Visby. Det visade sig vara ett intakt men korroderat 1-öres kopparmynt från 1720. Enligt kulturmiljölagen ska den som påträffar ett fynd som man misstänker är från tiden innan 1850 eller har lämnats vid en fornlämning, snarast anmäla det till länsstyrelsen eller Polismyndigheten. Vilket mannen också gjorde.
Han är inte den enda som hittat mynt på sin promenad. För tre år sedan hittade Carl Schnell fem mynt i ett kaninhål i Sundre. När arkeologer sedan undersökte platsen närmare upptäcktes ungefär 50 mynt och smycken. Efter det följdes en rättslig följetång, där Riksantikvarieämbetet (RAÄ) menade att Schnell skulle få ersättning för de fem mynt som han hittade, medan upphittaren själv tyckte att summan skulle grunda sig på hela skatten. I början av september kom beskedet för Schnell – han får inte full ersättning för alla de arkeologiska fynden på platsen.
Men för upplänningens del gick processen betydligt snabbare. Han behöver inte lösa in sitt fynd utan får behålla det forntida kopparmyntet. Motiveringen från RAÄ är att den här typen av mynt är vanliga i museernas samlingar och av den anledningen får upphittaren behålla det i sin ägo.