Uppmärksammad klottrare misstänks för nya brott

Den 27-årige man som först friades i Tingsrätten för det så kallade ”graffiti-lammet”, men som senare dömdes i Svea hovrätt, står nu åtalad igen. Denna gång för ytterligare tre fall av skadegörelse.

”Graffiti-lammet” blev en nationell nyhet. Samma person bakom motivet står nu åtalad vid Gotlands tingsrätt nya brott.

”Graffiti-lammet” blev en nationell nyhet. Samma person bakom motivet står nu åtalad vid Gotlands tingsrätt nya brott.

Foto: Polisens förundersökning

Visby2024-04-17 12:35

Ett uppmärksammat fall av skadegörelse i Visby hamn blev en nyligen nationell nyhet. Detta då tingsrätten slog fast att en målning, föreställande ett lamm, gjort att väggens skönhetsvärde ökat och därför inte kunde räknas som skadegörelse. Domen överklagades till Svea hovrätt som gjorde en annan bedömning och mannen dömdes.

Nu är samma person återigen föremål för en brottsutredning.

Den första händelsen ska ha ägt rum någon gång mellan den första maj 2022 och den sjätte november 2023. Där ska den åtalade mannen, enligt stämningsansökan, ha klottrat på en busskur strax utanför Visby. Region Gotland, som äger busskuren är målsägande i åtalet och yrkar på ett skadestånd om 5 200 kronor plus ränta.

Den andra åtalspunkten gäller även den skadegörelse. Denna gång för klotter på ett försvarsvärn utanför Visby. Händelsen ägde rum någon gång mellan den tionde september 2023 och sjätte november 2023. Även här yrkar Region Gotland, som äger försvarsvärnet, på skadestånd med 5 200 kronor.

undefined
Ett försvarsvärn ska ha blivit föremål för skadegörelse enligt stämningsansökan.

I den tredje åtalspunkten handlar det återigen om skadegörelse genom klotter. Den åtalade ska ha målat på en mur tillhörande en privat fastighet i Visby. Det hände någon gång mellan den första maj 2022 och den sjätte november 2023. En av de tre målsägande yrkar på skadestånd med 5 108 kronor.

Förhör har hållits med den åtalade mannen som bekräftar händelseförloppet för samtliga åtalspunkter, men förnekar brott vid alla tre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!