Saltning ses alltjämt som ”sista utvägen”

När snön har smält, men vägarna ännu inte har sopats, innehåller Visbyluften alltjämt för många skadliga partiklar. Nu behövs nya krafttag – och saltning är ett alternativ.

Vägsalt. En given lösning på många håll i Sverige, men kontroversiellt på Gotland. Motargumenten brukar handla om att fordon riskerar att rosta eller att grundvattnet kan påverkas.

Vägsalt. En given lösning på många håll i Sverige, men kontroversiellt på Gotland. Motargumenten brukar handla om att fordon riskerar att rosta eller att grundvattnet kan påverkas.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Visby2023-02-11 08:14

För fem år sedan kom den något chockerande nyheten att Visbyluften var Sveriges sämsta, sett till antalet skadliga så kallade PM10-partiklar – men de första larmen kom egentligen redan 2010.

Region Gotland vidhåller ändå att luftkvaliteten i staden är ”i grunden god”, men att ”vägtrafiken ger ökade partikelhalter under torra perioder under våren innan städning har utförts”.

Det är alltså inte dåligt hela tiden, men dygnsmedelvärdet får inte överstiga en viss gräns mer än 35 dygn per år, något som Visby med jämna mellanrum bryter emot.

Detta händer fortfarande – trots de insatser som vidtagits de senaste åren. Regionen har bytt ut kalkmaterial mot granitkross vid halkbekämpning, inom ett testområde.

Andra åtgärder inkluderar utökad vägstädning, mer hållfast gatubeläggning, samt en informationskampanj för att minska användningen av dubbdäck.

Ändå överskreds det aktuella gränsvärdet hela 43 gånger under 2022, vilket alltså bryter mot miljökvalitetsnormerna, både EU:s och Sveriges.

– Mätningar visar att det som är gjort inte räcker. Det kommer alltid finnas partiklar i luften, men vi måste minska mängden vissa dagar, konstaterar tekniska nämndens ordförande Mariette Nicander (M).

Ansvarig förvaltning har nu fått i uppdrag att föreslå ytterligare insatser – och räkna ut notan för dessa, som sedan ska tas med till vårens budgetberedning.

Något som ligger nära till hands är att utöka användningen av granitmaterialet, som anses ge bättre luftkvalitet men som också kostar tre gånger så mycket som kalken.

– Vi har inte kunnat lägga ut så mycket av det som vi ville, för vi fick inte resurser till det. Så vi behöver testa det mer. Man kan även städa oftare och se över sänkta hastigheter på vissa håll, säger Mariette Nicander (M).

Mer kontroversiella förslag inkluderar dubbdäcksförbud i staden, något som sedan länge gäller på vissa gator i till exempel Stockholm och Uppsala.

Sedan har vi det där med att gå över till saltning. Men det är och förblir ett kontroversiellt ämne på Gotland. Regionen saltar i nuläget endast i lasarettsbacken (det är Trafikverket som ansvarar för hamnbacken). Men det har räckt för att väcka en hetsig debatt.

– Vi ser också saltet som det absolut sista alternativet på listan. Jag uppfattar att tjänstemännen också tycker det, berättar tekniska nämndens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!