Djurens rätt: "Det här är inte vårt arbetssätt"

Maskerade aktivister har saboterat bilar och uppträtt hotfullt mot både mot människa och djur. "Jag är inte orolig för att det skulle vara någon av våra representanter", säger Moa Richter, Djurens rätt.

11 februari 2017 17:19

Organisationen Djurens rätt är emot jakt och därmed även Räv-SM, men deras främsta verktyg är att verka politiskt och inte direkt på plats.

– Ja, vi är emot all jakt som inte ligger i djurens egna intressen, det vill säga typ eftersök av skadade djur. Jaktfrågan driver vi genom opinionsbildning och politiska vägar, säger Moa Richter Hagert, presstalesperson för Djurens rätt.

I och med de senaste händelserna upplever organisationen att de har blivit hårt ansatta av bland annat jaktmedier och därför vill hon inte just nu diskutera jaktfrågan ytterligare.

– Det har skrivits löpmeter om det här och det har varit diverse anklagelser utan grund mot Djurens rätt.

Varför det har blivit så tror Moa Richter Hagert beror på att det är den största djurrättsorganisationen i Sverige och att det därmed är lätt att tillskriva dem sådant som egentligen utförs av andra organisationer eller individer.

LÄS MER: Flera bilar saboterade under Räv-SM

Djurens rätt har tidigare uttalat sig angående försäkringsbolaget Agrias sponsring av Räv-SM, sponsring som sedan drogs tillbaka, men i övrigt har Djurens rätt inte drivit den här frågan.

Att uppmana sina medlemmar att inte agera på det vis som några aktivister har gjort i samband med Räv-SM, tror hon inte är nödvändigt eftersom de med stor sannolikhet inte tillhör Djurens rätt.

– Nej, vi jobbar ju inte på det här sättet så jag är inte orolig för att det skulle vara någon av våra representanter. Nu vet jag ju inte exakt vilka som är där förstås, men det här är inte vårt arbetssätt alls.

LÄS OCKSÅ: Aktivister omringade och skrämde jakthund

Att en hund har blivit omringad och skrämd av aktivister som skedde under lördagens tävling, tycker hon inte hör hemma alls i sådana här sammanhang.

– Det är otroligt kontraproduktivt. Mycket tråkigt.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter
Lillebi Eriksson