Hon "hotade" stadsarkitekten

Hon menade aldrig att stadsarkitekten skulle hängas. "Jag tycker att byggnadsnämnden borde be om ursäkt!"

28 september 2015 16:15

Det blev folkstorm efter artikeln om Mats Alyhrs lyktor på Kung Magnus väg som måste plockas ner eftersom de saknar bygglov. En av många som kommenterade nyheten i sociala medier är Anne Elfström, som nu polisanmälts för ett av sina inlägg:

"Det är vackert med lyktorna. Starta namninsamling och häng sedan stadsarkitekten i en lykta till allmän beskådning. Lycka till Mats!!!"

Efter Anne Elfströms eget önskemål har vi censurerat delar av inlägget som inte har med stadsarkitekten eller lyktorna att göra. – Mitt syfte med det hela var aldrig att han skulle hängas i en lykta, utan att han skulle hängas upp till allmän beskådan, säger Anne Elfström.

Polisanmälan gjordes på torsdagen och ännu på måndagen hade Anne Elfström inte blivit kontaktad om inlägget som skrevs på regionens facebooksida och därmed inte var anonymt.

– De kunde ringt mig och frågat: 'Vill du ta livet av stadsarkitekten?'. Att de gjorde en polisanmälan tycker jag är magstarkt, säger Anne Elfström som dessutom är anställd inom regionen.

Hon är ledsen att stadsarkitekten uppfattade inlägget som hotfullt, samtidigt står hon på sig om att regionens tjänstemän gjorde fel när det gäller hanteringen av de omdebatterade lyktorna. – Jag tycker att byggnadsnämnden borde be om ursäkt! Det luktar Grönköping, säger Anne Elfström.

Hela historien startade med ett telefonsamtal där en tjänsteman ringde Mats Alyhr för att meddela att lyktorna måste plockas ner eftersom de saknar bygglov. – Men sedan säger han att det inte spelar någon roll, han får inget bygglov eftersom stadsarkitekten tycker att de är så fula. Jag tycker att en tjänsteman inte får agera eller reagera på det här sättet, säger Anne Elfström.

Mats Alyhr, som "gillade" inlägget på facebook, tolkade inte kommentaren som ett hot.

– Om han kände att det var obehagligt eller hotfullt vill jag absolut be om ursäkt!

Mats Ahlyr hade ett bokat möte med regionen för att diskutera lyktorna, men det blåstes av i samband med polisanmälan.

– Jag blev uppringd och fick veta att de ställt in mötet på grund av att jag uppviglat till lynchning när jag "lajkat" inlägget. Jag blev väldigt chockad och bad om ursäkt, men när jag sedan förstod vilken kommentar det gällde så tyckte jag inte att det stämde.

– Det känns som att de gått ifrån sakfrågan och avblåst det här som ett hot, säger Mats Alyhr.

Han ser hela historien som en hämnd för tidigare bygglovsdispyter.

– Det handlar inte om mina lyktor längre, utan om hur byggnadsnämnden arbetar, säger Mats Alyhr.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin