Jansson om vändningen: "Inte vad jag räknat med"

Region Gotland har ändrat sig tre gånger gällande om tomterna på A7-området ska säljas eller inte. Björn Jansson blev förvånad över den nya vändningen.

28 februari 2017 18:30

Turerna kring tomterna vid kvarteret Malajen på A7-området har varit många. Först sa regionen att affären skulle dras tillbaka. Men förra fredagen föreslog regionstyrelsen att regionfullmäktige skulle säga ja att säga till att de åtta köparna som sedan tidigare fått godkänt att köpa tomterna skulle få göra det. Regionstyrelsen menade att en tredje part inte skulle behöva drabbas när det var regionen själv som gjort fel.

Under sammanträdet i regionfullmäktige ändrades spelreglerna på nytt. Mötet ajournerades eftersom partierna inte kunde komma överens kring hur de skulle rösta – vilket är en ytterst ovanlig åtgärd. När partierna diskuterat ihop sig visade det sig att det var ett stort sett enigt fullmäktige som röstade för att avbryta tomtförsäljningen.

– Det händer i bland att möten ajourneras, men det är inte ofta. Jag kommer inte ihåg när det var senast, säger Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande.

LÄS MER: De vill godkänna tomtförsäljningen

Hur ser du på att ni ändrade er på nytt?

– Jag hade inte räknat med det här, jag trodde att det skulle gå igenom. Men man kan aldrig förutse vad som kommer att hända i regionfullmäktige. Man har inte full koll på processerna och vet inte hur man tänker i de olika partierna, säger Björn Jansson.

Han menar att hela affären ger en negativ bild av Region Gotland. Björn Jansson säger att en sådan här process och uppståndelse påverkar människors syn på regionen.

– Det är trist och det här ger en negativ bild av regionen. Det har varit en svår beslutsprocess som har gett mycket vånda och hela processen kring försäljningen har varit jobbig, säger Björn Jansson.

LÄS MER: Flera familjer hemlösa efter kritiserad tomtförsäljning

På regionstyrelsens arbetsutskott under tisdagen beslutade man att dra igång med en förnyad försäljning av tomterna. Inom kort kommer mäklaren Era få i uppdrag att på nytt ta hand om försäljningen.

– Vi har gett regionstyrelseförvaltningen i uppdrag att förbereda en försäljning av A7-tomterna. Det blir en annonsering som gör att det ska bli tydligt för folk att tomterna är ute till försäljning och kommer vara ute en längre tid, säger Björn Jansson.

När ska den vara avslutad?

– Det är inte klart. Men det är viktigt att vi drar igång direkt för de personer som nu blivit berörda kanske fortfarande är intresserade av att köpa, säger Björn Jansson.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid