"Krisen saknar motstycke på Gotland"

Nu riktas skarp kritik, både externt och internt, mot hur Högbyskolan hanterats från politiken och förvaltningsledningen. ”Jag skäms”, säger Peter Wennblad (M).

Foto: Montage

KRISEN PÅ HÖGBYSKOLAN2016-10-06 13:49

På torsdagsmorgonen blev det känt att Högbyskolans rektor Stefan Meuller lämnar sitt uppdrag efter endast några månader på posten. Han säger till Gotlands Allehanda att anledningen är att han inte klarar uppdraget.

– Jag kunde inte göra det jag vill: att göra Högby till Gotlands bästa skola, säger han i intervjun.

Det är känt sedan tidigare att det saknas flera behöriga lärare på skolan, och med undantag för den period när Jacob Wesley hoppade in som rektor har problemen på skolan pågått under en lång tid.

Peter Wennblad (M), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, säger att man från politikens sida borde tagit tag i problemen för länge sedan, och att ansvaret ligger såväl på majoriteten som oppositionen.

– Jag skäms, och jag gör det av två skäl. Nummer ett är att det som nu händer speglar att det här varit en skola som missköts under många år. Vi såg en vändning i fjol tack vare extraordinära insatser, men problemen sitter så djupt eftersom vi inte gjort något åt dem tidigare, säger han.

– Nummer två är att vi inte hade koll på hur illa det var ställt förrän det var för sent. Vi hade varningssignaler men ansträngde oss inte tillräckligt för att få en klar bild över hur dåligt det var.

Enligt Peter Wennblad råder en ”förhärskande anti-pluggkultur” på skolan där lektioner ställs in på grund av brist på lärare. Han kallar situationen på skolan för en ”katastrof”.

– Det ska vara nolltolerans mot icke fungerande skolor. Skolor som inte fungerar är det värsta vi kan göra mot våra barn.

LÄS MER: Hemserektor säger upp sig efter några månader

Rosita Sundh, distriktsordförande i Lärarnas riksförbund, går ännu längre än Wennblad när hon ska beskriva den aktuella situationen.

– Det här är en krissituation som saknar motstycke här på ön. Det har aldrig hänt att en rektor klivit av sitt uppdrag på grund av att situationen är så tuff, säger hon.

Varför har det blivit så här, tror du?

– Jag tror i grunden att det handlar om resurser, att man från ledningshåll inte förstått att det här är en skola i ett väldigt särskilt läge.

– Man ska heller inte glömma att skolan inte haft ett bra rykte på länge, vilket gör att det blir svårt att rekrytera lärare.

Enligt Rosita Sundh har klimatet på Högbyskolan blivit tuffare och råare sedan nyanlända barn börjat på skolan.

– Det beror inte på barnen i sig, utan på att skolan helt enkelt inte haft resurser för att ta hand om den nya situationen. Lärarna ska sköta integrationen samtidigt som de ska sköta undervisningen.

Rosita Sundh säger att det i princip råder anarki på skolan, och att flera lärare fått sin egendom förstörd av elever.

– Barnen har blivit otrygga och börjat pröva gränser, och då blir det anarki. Det finns en liten klick elever som i stort sett tagit över.

LÄS MER: Rektorn kräver krafttag mot lärarbristen

Både Rosita Sundh och Peter Wennblad menar att en lösning för att rekrytera lärare till skolan är att regionen ser över sin egen lönepolicy.

– Så är det absolut. Regionen har en policy som innebär att man inte får konkurrera inbördes, men jag tycker att man bör fundera på om det är rätt metod. Skulle man kunna erbjuda några tusenlappar högre i lön så skulle det bli lättare att rekrytera, säger Rosita Sundh.

Torsten Flemming säger att det kan vara aktuellt att tvångsförflytta lärare till skolan. Vad tycker du om den lösningen?

– Det tycker jag inte är en bra lösning. Jag tror inte på att tvinga lärare, då kommer de snarare att flytta från ön. Jag är förvånad att han kommer med den idén.

Fotnot: I en första version av texten stod det att det enligt Peter Wennblad bedrivs droghandel på Högbyskolans skolgård. Det finns dock ingen täckning för dessa uppgifter, och formuleringen har därför tagits bort ur artikeln.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om