Polisen rustar för manifestation och torgmöte

Polisen förbereder sig för tillfället inför de två allmänna sammankomster som arrangeras dels av SD, dels av Fi och V i helgen. "Vill inte kommentera om det finns några hotbilder", säger polisen.

13 oktober 2016 14:07

Under lördagen kommer Sverigedemokraterna att ha ett torgmöte på Östercentrum. Och på söndag kommer sedan en manifestation mot sexism och rasism som anordnas av Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ att hållas – även den på Östercentrum.

De båda sammankomsterna har ingen koppling till varandra. Men polisen håller för tillfället på att diskutera hur mycket resurser de kommer att behöva ha på plats under lördagen och söndagen.

– Vi kollar på hur många poliser vi behöver vara där för att sammankomsterna ska kunna hållas på ett lugnt och tryggt sätt, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen.

LÄS MER: Flera personer utsätts för hatstorm

Hon vill inte kommentera hur många poliser som kommer att finnas på plats på Gotland. Carina Skagerlind utesluter dock inte att det kan komma förstärkning från Stockholm.

– Det är för tidigt att säga, men det är inte omöjligt. Gotland och Stockholm hör ihop och hjälper varandra, säger hon.

Carina Skagerlind väljer att inte heller kommentera om det finns någon hotbild mot någon av de allmänna sammankomsterna som beviljats tillstånd.

– Jag vill inte kommentera om det finns några hotbilder. Men vi håller oss ordentligt informerade, säger hon.

LÄS MER: Tänder facklor mot rasism

Sverigedemokraterna kommer alltså på lördag att hålla ett torgmöte på Östercentrum. Partiet ansökte om tillstånd hos polisen för en tid sedan och mötet är inte kopplat till den uppståndelse som varit på Gotland. Deras torgmöte har inte heller något särskilt tema.

"Jag vill här påpeka att detta möte inte är ett sätt att utnyttja den infekterade situation som uppstått på ön. Polistillståndet för torgmötet söktes och beviljades långt innan denna händelse", skriver Mikael Strandman i ett mejl till Helagotland.se.

Vad ska ni göra på Östercentrum?

– Vi ska dela ut flygblad om vår politik. Det är i generella termer och mer specifika frågor. Alla är välkomna att fråga om vårt partiprogram. Sedan kommer våra lokala företrädare att finnas på plats, säger Mikael Strandman.

På söndag hålls sedan en manifestation mot rasism och sexism som arrangeras av Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ.

– Vi vill visa att vi inte accepterar den förenklade beskrivningen av viljan att skydda svenska kvinnor från hot utifrån. Samtidigt vill vi stå upp för att vi inte accepterar våld mot kvinnor, oavsett vem det är. Manifestationen är för allas lika värde, säger Lisa Tunegård, Fi Gotland, till Helagotland.se under onsdagen.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter