Regionen kan godkänna omstridd tomtförsäljning – ändå

Region Gotland kan komma att göra en helomvändning och godkänna den omstridda tomtförsäljningen på A7-området. "Mer som talar för att den ska godkännas", säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S).

21 februari 2017 18:05

Det var i förra veckan som det uppdagades att Region Gotland gjort fel gällande en tomtförsäljning i kvarteret Malajen på A7-området i Visby. Under måndagskvällen hade regionledningen med Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C), oppositionsråd, Peter Lindvall, regiondirektör, och Anders Lindholm, exploateringsstrateg, ett möte med tomtköparna. Där fick regionen och de som köpt tomt diskutera sina olika ståndpunkter gällande försäljningen.

Nu talar mycket för att regionen kan göra en helomvändning och kan komma att backa i frågan och genomföra tomtförsäljningen – trots att man gjort fel.

– Vi har fått ny information av de här personerna som blivit berörda. Det är en information som vi inte hade på arbetsutskottet och om hur det här har påverkat dem. De har bland annat fått klartecken på att kunna gå vidare, de har redan påverkats ekonomiskt och vissa har redan tagit in arkitekter, säger Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande.

– De har handlat i god tro och trott på den information som de fått av mäklare och regionen.

LÄS MER: Försäljningen av regionens tomter stred mot avtalet

Under onsdagskvällen kommer partierna ha möten inför regionstyrelsens sammanträde som hålls på torsdag. Där kommer tomtförsäljningen att diskuteras.

– Det är mer som talar för att tomtaffären ska godkännas, det finns goda skäl för det, utifrån den mänskliga aspekten. Det här hamnar i ett annat läge än vad det gjorde på arbetsutskottet, säger Björn Jansson.

LÄS MER: Regionen bekräftar – fler affärer har gjorts på fel sätt

Oppositionsrådet Eva Nypelius säger att regionen måste se över sina rutiner efter den här tomtaffären.

– Det har kommit fram mer uppgifter sedan arbetsutskottet som talar för att regionen godkänt de avvikelser som man gjort utifrån ramavtalet genom muntliga överenskommelser. Det märkligt om en tredje part skulle bli lidande för att regionen inte har klarat av de tydliga rutinerna för att sälja mark och inte klarar en dialog med mäklaren, säger Eva Nypelius.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid