Så övervakas äldre med hemtjänstens kamera

Region Gotland har monterat upp tv-kameror hos ett antal äldre på ön. Susanna Jörgensen, 89, är riktigt nöjd med det. "Skönt att slippa bli väckt på natten", säger hon.

8 februari 2019 11:22

Förra året ställde socialförvaltningen frågan om några gotlänningar med hemtjänst ville testa digital nattillsyn. Det var 34 personer som tackade ja och nu vill Region Gotland att fler provar metoden.

– Tidigare var hemtjänsten här en gång på natten. Det är två personer som kommer på natten, då vaknar man, säger Susanna Jörgensen.

Personalen som tittar till henne via kameran ser om hon ramlar eller råkar ut för något på natten. Tillsynen tar oftast bara några sekunder. Om personalen inte kan se brukaren så görs en ny tillsyn efter 20 minuter och om brukaren fortfarande inte syns till så skickas natthemtjänsten till bostaden.

LÄS MER: Fler äldre ska få nattillsyn via kamera

Nu är testet genomfört och många beskriver att övervakningen är positiv. De som svarat tycker främst att det är skönt att slippa väckas av hemtjänsten på nätterna.

– Jag har lätt att somna om. Kameran har en liten lampa som tänds när den är på, men den stör inte, säger Susanna Jörgensen.

Hon bekymras inte över kameran, men påpekar att den är en extra trygghet. Själva åldrandet har hon svårare att fördra.

– Jag har alltid sagt att jag vill bli 90 år, men 100, nej. Jag ser dåligt och kan inte göra mycket av det jag tyckt om. Jag saknar mycket att spela bridge, när jag var yngre så hade vi hästar på gården och jag höll på med ridning.

LÄS MER: "Jag känner mig lugn när jag ska somna"

Kameran sitter monterad mot sängen. Men det händer förstås en del som personalen på SOS alarm inte ser. Det händer att hon smyger upp på natten för att slå på tv:n. Susanna Jensen är en stor fantast av Formel 1 och hon följer den senaste utvecklingen inom sporten. Favoriten är Sebastian Vettel som kör för Ferrari.

– Jag gillar inte Lewis Hamilton, han är bra men kör lite smutsigt.

LÄS MER: Hamilton får vänta på femte VM-titeln

Få kan säga att de har följt Formel 1 sedan den första tävlingen, men det kan Susanna Jörgensen.

– Kör de i Afrika eller något så går jag upp på natten och tittar. Jag har satellitmottagare, så jag missar inte någon tävling.  Ringer någon när det är tävling så svarar jag inte.

Om övervakarna på SOS Alarm hört av sig vid några nattliga Formel 1-tävlingar förtäljer inte historien.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn