”Vi har lärt oss i familjen hur vi ska hantera det”

Fotbolls-EM är på väg in i sitt slutskede. Samtidigt tränar Adam Ladebäck hemma på Gutavallen för att en dag nå de största mästerskapen, och i en stor intervju med Helagotland berättar den gotländske stjärndomaren om karriären, den strikta träningen, det tuffa klimatet, och sommarens bröllop på Ekstakusten. ”Det behövde ske under ett mästerskap. Då kunde jag bjuda in kolleger – och jag kunde vara med själv”, säger Ladebäck.

Gotlänningen Adam Ladebäck är en av Sveriges främsta fotbollsdomare.

Gotlänningen Adam Ladebäck är en av Sveriges främsta fotbollsdomare.

Foto: Kalle Forssell

Fotboll2024-07-06 07:30

Han följer sommarens EM i Tyskland slaviskt och såg på plats i München vännen och kollegan Glenn Nyberg döma Ukraina–Rumänien, men inför fredagens kvartsfinaler känner Adam Ladebäck ett visst mått av oro. 

– Det är Marcus och Martinus-konsert, och det är ingen bra tajming...., säger han och flinar i solen på Gutavallen. 

– Det är ju fina matcher samtidigt men jag har två barn också och får parera det där. 

undefined
Adam Ladebäck följer EM "slaviskt".

Den 32-årige elitdomaren från Visby ser allt han hinner och kan, och tittar på EM-matcherna med annan lins än de flesta andra. 

Han sitter undermedvetet och tar beslut i soffan, och följer domarnas insatser.  

– Om jag inte känner domaren kan jag slappna av mer och kolla matchen, men om jag har någon typ av relation med domarna, och det har jag kanske med några, så tittar jag i stort sett enbart på deras prestation. 

– Nej, jag kollar på fotboll på ett helt annat sätt än vad du och någon annan gör, säger han. 

undefined
Vännen och kollegan Glenn Nyberg fick döma tre matcher i EM.

Han fäller lovord och beröm över Glenn Nyberg, som nyligen reste hem från Tyskland tre mästerskapsmatcher rikare, och understryker att han inte känner någon avundsjuka. 

– Att vara domare är en lång, lång karriär. Det tar tid och det är hack i kurvan. Det är små hack uppåt och större neråt, och då får man börja om och fortsätta bygga på kurvan. Och det går inte att jämföra sig med någon annan. Glenn är fyra år äldre, men rekordung på nästan alla moment. 

– När jag började trodde jag inte att jag skulle få vara på Allianz Arena, i Dortmund eller på Arsenal hemma... För varje match man får är det bara att njuta av stunden och förhoppningsvis får man vara med om det igen. Nej, det finns faktiskt ingen avundsjuka, jag är glad för deras skull. Någon gång kanske det blir jag, och blir det så är det jättekul. 

undefined
Adam Ladebäck fick förtroendet att döma finalen i Svenska cupen mellan Malmö FF och Djurgården.

Adam Ladebäck har gjort en raketkarriär i domaryrket och dömde sin första allsvenska match i november 2018, bara 26 år gammal. Sen dess har mycket hänt, han har dömt i Conference League och varit fjärdedomare i Champions League, och han är en annan domare idag än för sex år sen.  

– Nu har jag 110 allsvenska matcher under bältet, så det är stor skillnad. Jag var på U17-EM och dömde semifinal för ett år sen, och det har hänt mycket sen dess bara. När man får vara med på Uefa-matcher lär man sig mycket. Det handlar inte så mycket om situationer utan om att känna temperaturen i en match.

– För varje match som går bygger man på någon liten grej i erfarenhetsbanken. Det har hänt mycket på ett år, och man har varit med om grejer som gör att det blir lättare att ta beslut nästa gång. 

Han säger att han inte känner någon stress över att klättra på karriärstegen. 

Ladebäck är inte mer än 32 år, och ung i sammanhangen. 

– Det är svårt att säga hur en domarkarriär ska gå. Det räcker inte med att jag gör en bra match. I VM för flera år sen gjorde James Rodriguez ett snyggt mål och blev såld för 700 miljoner, men att göra en bra match som domare tar dig ingenstans. Du måste göra tio okej matcher för att någon ska få upp ögonen för dig, och sen göra tio likadana. 

undefined
AIK:s tränare Henning Berg får ett gult kort av Adam Ladebäck.
undefined
Ladebäck under en allsvensk match mellan Kalmar FF och Malmö FF.

Alla utbildningar finns i vilket fall som helst på plats för att kunna döma på allra högsta nivå, och just nu vill Ladebäck utveckla vanan med att arbeta med VAR (videodomarsystemet som finns till hjälp för domare). 

Ett verktyg som ständigt är aktuellt för debatt – och kritik. 

– Jag tror att alla domare är för VAR, säger Ladebäck och fortsätter: 

– Jag gör 300-350 träningspass per år, jag förbereder mig flera timmar inför varje match. Jag har Västerås på måndag, och inför den har jag kollat om de har någon träningsmatch jag kan se. Har de några nyförvärv? De har släppt en spelare till Djurgården, kommer de att ställa upp på något annat sätt? Jag förbereder mig minutiöst så om jag under en sekund tar ett felbeslut och kan bli räddad – då vill jag ha den hjälpen. 

– Om jag tar ett felbeslut handlar matchen om mig och det vill jag undvika. Sen ser jag också problematiken, men ur ett egoistiskt perspektiv vill jag ha det. 

undefined
Förre proffsdomaren Jonas Eriksson har varit en mentor för Adam Ladebäck.

För ett drygt år sen intervjuade vi den förre proffsdomaren Jonas Eriksson, som genom åren fungerat som en mentor till Adam Ladebäck. Eriksson menade att Ladebäck behöver ha mycket tålamod för att klättra i sin domarkarriär – men också vara beredd på motgångar. 

Att vara elitdomare är en otacksam roll – och ett misstag kan leda till hat och hot. 

Ladebäck säger att han hanterat bakslag på olika sätt genom åren, och att misstagen i princip är lika stora genom hela karriären. 

– När du blir äldre och rutinerad vet du hur du ska tackla dem, men samtidigt blir misstagen större och större för att matchen är just större, säger han. 

I dag är han mer förberedd på att fel kommer, och att det är viktig att snabbt erkänna dem för sig själv. 

Sociala medier håller han sig aktivt undan, där tonen riktad mot domare kan vara mycket hård. 

– Ju större matcher man har desto mer tryck blir det. Men vi har lärt oss i familjen hur vi ska hantera det. Det är svårare att få tag på oss. Man får tänka till vem som är skriven på barnens mobilabonnemang... Mitt efternamn är ju ingen annan som heter, men vi tänker inte på det i vardagen. Det gjorde vi mer förr, men det är fler som tycker om en än tvärtom. Det goda vinner oftast, säger Ladebäck.

Han har också stor hjälp av kollegorna i branschen. 

– Vi är en tajt domargrupp och alla är i samma situation. Med vissa reser jag 100 dagar om året, och man blir som en familj liksom. Den bubblan vi bygger upp är det inte många som kommer in i. 

– Jag tänker att fördelarna med hur vi har det på läktarna väger över allt det negativa. Jag har dömt matcher i Europa där det varit 150 pers, och då tänker man: ”varför är vi här?” Nej, vi ska vara rädda om supportrarna. 

undefined
Adam Ladebäck följer ett strikt träningsprogram.

Varje måndag 21.00 får Ladebäck ett mejl från Svenska Fotbollförbundet om vilken match han ska döma härnäst. Det gör att privatlivet inte alltid är enkelt att planera. 

– Det är ju inte bra... Men det är det absolut bästa för yrket och för lagen. De får en domare som bara fokuserar på en match, och vi slåss på samma villkor som spelarna egentligen. Ska man bli uttagen eller inte? Skillnaden är att spelarna vet var matchen är. Det har jag ingen aning om.

– Men det blir ett sätt att leva det också... Måndag 21.00 är en helig stund i familjen. Vart ska jag i helgen? 

Adam och familjen har valt att bo kvar i Visby och att flytta från ön är inte ett alternativ. 

För några veckor sen gifte han sig, och det kunde han på ett sätt tacka EM-slutspelet för. 

– Det var planerat sen flera år tillbaka, att det behövde ske under ett mästerskap. Då kunde jag bjuda in kolleger, jag själv kunde vara med. Så det fick bli i år under EM, det blev jättebra och fina dagar. 

Han har med andra ord haft en kortare paus, men samtidigt behöver Ladebäck hela tiden träna hårt. Dagen före vi ses har han varit i Stockholm och genomfört olika fystester, och all träning han gör loggas och registreras. 

Ladebäck är med i ett talangprojekt hos Uefa, och där krävs att han tränar sex dagar i veckan (en vilodag är också ett måste). Han skickar in puls- och GPS-filer till en fyscoach som håller stenkoll på att Ladebäck sköter sig. 

Gör han inte det – och får rött när veckan utvärderas – är det bara att lämna projektet. 

Mental träning då? Den sköter alla domare individuellt. 

– På senare tid är jag och Glenn (Nyberg) lite extra stöd åt varandra. 

– Som domare kan du ha 85 000 som skriker på dig, och hur hanterar man det? Det bästa är ju att prata med någon som är i den situationen vecka ut och vecka in. Vi är några domare som har blivit en tajt grupp, och vissa pratar man extra med. 

undefined
Ladebäck lugnar spelarna i derbyt mellan AIK och Hammarby.

Samtidigt som Ladebäck dömer matcher i allsvenskan och Europa har han följt domarkrisen på Gotland. Situationen har beskrivits som alarmerande, med en sinande återväxt och brist på domare. 

Han försöker hjälpa till och inspirera, och hoppas att läget ska vända. 

– Jag tror att det finns duktiga tjejer och killar, och någonstans tror jag att det kan vara enklare här. Det är lite mer skyddad verkstad. Att åka och döma en match i Fardhem är inte lika läskigt som någonstans i Stockholm. Titta bara på elitdomarna idag, de kommer från små orter.  

– Jag hoppas att det kan vända och det känns som att det finns lite ljusglimtar. 

Intervjun närmar sig sitt slut och Adam Ladebäck ska avsluta dagens träning. 

Vart hans karriär tar vägen sen och om han dömer några EM-matcher i framtiden återstår att se. 

Vilken målsättning han själv har får vi inte veta. 

– Tidigare har jag frikostigt delat med mig av mina mål, men det har jag inte gjort den senaste tiden, säger Ladebäck.

– Nu gör jag bara det till de som kan vara med och påverka. Min coach behöver veta min målsättning och mina närmsta assisterande berättar jag för. Om de inte har samma mål som jag kan vi inte jobba ihop. Externt blir det "en match i taget" och hela den vevan, men det ligger ändå ganska mycket i det. Om jag inte fokuserar på Västerås på måndag, utan tänker på om jag ska få en match längre fram, gör jag säkert en dålig prestation. 

Vad ser du fram emot mest nu? 

– Jag ser fram emot fyllda läktare och en spännande Uefa-höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!