"Vi ser hat, okunnighet och missuppfattningar"

Polisområdeschef Torbjörn Nilsson kommenterar nu de rykten och uppgifter som cirkulerar kring de senaste dagarnas oroligheter på Gotland. "De använder tillfället för att piska upp stämningen".

7 oktober 2016 15:07

Ilskan på Gotland har eskalerat efter den misstänkta gruppvåldtäkten av en funktionsnedsatt kvinna i 30-årsåldern. Situationen betecknas av polisen som en "särskild händelse", vilket innebär att den utöver polismyndighetens ordinarie verksamhet. Under natten mot fredag anlände de första extra resurserna från fastlandet, och under förmiddagen har polischefer från Gotland suttit i möte med ledningen för kommenderingen från fastlandet.

LÄS MER: Polisledningen kallar in extra resurser till Gotland

Polisområdeschef Torbjörn Nilsson är förtegen om läget, men säger att extraresurserna kommer att jobba inom ramen för de förundersökningar som finns.

– De kommer även att arbeta mot specifika individer på olika sätt, samt jobba med tryggheten för de som kan känna en otrygghet, säger han.

Hur går det med utredningen kring det misstänkta hemfridsbrottet mot åklagare Mats Wihlborg?

– Jag kan inte lämna några detaljer kring den utredningen överhuvudtaget.

Finns det några personer som i dagsläget är misstänkta för några brott eller som sitter frihetsberövade?

– Jag kan inte gå in på det just nu. Vi sitter och jobbar med de ärendena. Kanske kan jag ge mer information senare.

LÄS MER: De manar till lugn: "Det krävs kloka medborgare nu"

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska de fem män som anhölls misstänkt för våldtäkten, men senare släpptes, inte längre vara kvar på Gotland på grund av hotbilden mot dem. Det är dock uppgifter som Torbjörn Nilsson inte vill kommentera.

– Det går jag inte in på i nuläget.

Har männen polisbeskydd?

– Det går jag inte in på i nuläget.

På sociala medier och på nazistiska sajter uppmanas gotlänningarna till att ta saken i egna händer. Vad tänker du kring det?

– Det är en av anledningarna till det här beslutet om en särskild händelse. Vi ser att olika aktörer tar saken i egna händer, vilket är helt oaccetabelt.

Vad säger du om debatten som varit kring den här händelsen de senaste dagarna?

– Debatt är bra, så länge den hålls saklig och nyanserad. Det vi ser nu är hat, parat med en okunnighet och missuppfattningar. Det är naturligtvis oroande, och det är tydligt att vissa krafter håller på och driver de här frågorna för att det ska passa deras egna politiska uppfattning.

– De använder helt enkelt tillfället för att piska upp stämningen. Det bör man vara medveten om som medborgare.

LÄS MER: Åklagare fick hembesök - polis utreder misstänkt brott

Enligt uppgifter till Helagotland.se har Migrationsverket på Gotland höjt sin beredskap efter de senaste dagarnas oroligheter, men enligt Torbjörn Nilsson har polisen ingen personal på plats vid myndigheten.

Har ni personal på plats vid några boenden för asylsökande eller ensamkommande barn på Gotland?

– Det jag kan säga är att en del av uppgiften med kommenderingen är att se till att folk som befinner sig på Gotland och känner sig oroliga ska kunna känna sig trygga.

LÄS MER: De fem misstänkta för våldtäkten släppta

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa