"Fantastiskt att de offrar sin nattsömn för att hjälpa folk"

De rycker ut när folk försvinner – trots att de inte behöver. Gotlands ATV hittade Britt-Marie Westöö som gick vilse i skogen i Stånga när hon plockade svamp. "Det är jättefint att de finns", säger hon.

7 februari 2019 09:00

Den 17 oktober gick Britt-Marie Westöö ut i skogen i Stånga för att leta svamp, med sällskap av två hundar. När hon skulle ta en paus och äta sin matsäck som hon hade lämnat i bilen, insåg hon att hon gått vilse. Trots telefonkontakt med en väninna lyckades hon inte hitta ut ur skogen och till slut dog batteriet och kontakten var bruten.

LÄS MER: Britt-Marie om dramat i skogen: Vill tacka alla som letade hela natten

I räddningsinsatsen som drog i gång sent på kvällen deltog bland anndra sju personer från Gotlands ATV. Med sina fyrhjulingar tar de sig fram nästan var som helst och är därför en värdefull resurs vid exempelvis sökinsatser efter försvunna personer. Frivilligt och utan ersättning ställer de upp när Polisen eller Räddningstjänsten ber om hjälp.

– Det är fantastiskt att de offrar sin nattsömn för att hjälpa folk. Det är jättefint att de finns, de är väl värda att få priset, säger Britt-Marie Westöö.

När det började bli mörkt insåg Britt-Marie att hon måste stanna där hon var och vänta på räddningen eller på att det skulle bli ljust igen innan hon kunde fortsätta.

– Jag såg ljusen från bilarna, men kunde inte gå dit. Det var alldeles för snårigt. Jag vet inte om jag skulle ha kunnat gå även om det varit ljust, så förskräckligt snårigt var det.

Hon satte sig ner under ett träd och med hjälp av hundarna kunde hon hålla sig varm.

– Jag var lugn när jag insåg att nu får jag sätta mig ner och vänta tills det blir ljust. Jag hade kanske reagerat annorlunda om jag inte haft två hundar med mig som jag fokuserade på.

Vid 22-tiden samlades eftersöket, där bland andra Polisen, Hemvärnet och ATV-klubben ingick. Med sammanlagt sex fyrhjulingar gav sig ATV-klubben ut för att leta strax före midnatt. Fem timmar senare hittade de Britt-Marie Westöö och hundarna som alla var vid god vigör.

– Jag hade ingen tidsuppfattning. Jag trodde klockan var tolv-ett på natten, men det var ju morgon, säger Britt-Marie och fortsätter:

– Jag kunde ha ramlat och legat skadad, jag är jättetacksam att de gick ut.

LÄS MER: Här är hjältarna som hittade kvinnan

ATV-klubben har hjälpt till vid många eftersök de senaste fem-sex åren för att leta efter försvunna personer, men även vid andra nödsituationer, som skogsbranden i Vänge.

– Vi kan snabbt vara på plats, vi kan köra ut personal där det är svårt att komma fram, förflytta folk och söka själva, säger Konny Östman, en av dem som deltog i sökandet efter Britt-Marie.

Det är alltid en lättnad när den man letat efter mår lika bra som Britt-Marie gjorde när hon hittades.

– Hon var hur pigg och glad som helst. Hon gjorde rätt som stannade där hon var, och insåg att om hon skulle ha förflyttat sig mitt i natten i den terrängen så hade vi kanske inte hittat henne i det skicket.

Fyrhjulingarna tar sig fram nästan var som helst, men där Britt-Marie Westöö befann sig var terrängen så besvärlig att till och med Konny och de andra i ATV-klubben fick lämna motorcyklarna för att ta sig fram till fots.

– Där hon befann sig gick det nästan inte att gå, säger Simon Dahlbom, som också var med vid Britt-Maries räddningsinsats.

Hur tänker ni när ni är ute och letar efter en försvunnen person?

– Man tänker ju mycket på vilket skick hon ska vara i, om hon är skadad och blivit liggande någonstans. Den tanken snurrar ganska mycket, säger Simon Dahlbom.

LÄS MER: Polisen hyllar ATV-klubben efter sökinsatsen

Gotlands ATV är en av fem kandidater till Hela Gotlands hjälte 2019

Juryns motivering:

Med kort varsel ställer de alltid upp när behovet är som störst. Med ideella krafter och egna fordon är de en viktig resurs för polis och räddningstjänst i det svåra arbetet att söka efter bland annat försvunna personer. I höstas var det tack vare dem som en kvinna som gått vilse kunde återfinnas efter nästan ett dygn i skogen.

Hela Gotlands hjälte – så går det till!

Våra läsare har nominerat personer som de tycker är värdiga priset Hela Gotlands hjälte som instiftats av Helagotland.se och där Länsförsäkringar Gotland, Destination Gotland och Clarion Hotel är officiella samarbetspartners.

En jury har tagit ut fem av dessa som man kan rösta på från och med fredag 8 februari.

Den 21 februari presenteras alla kandidater och vinnaren vid en prisutdelning på Clarion Hotel i Visby dit alla är välkomna.

Juryn består av: Mats Pettersson, redaktionschef Gotlands Media, Daniel Eriksson, Länsförsäkringar Gotland, Adam Jacobsson, Destination Gotland, Lina Varga, Clarion Hotel, Joakim Nordberg, polisen, Henrik Swedborg, ambulanssjuksköterska och Jonatan Ahdrian, räddningstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter
Text: Mona Staflin Foto: David Skoog