På tisdagen kom beskedet att Gotlands musikalkompani lägger ner verksamheten då det saknas lämplig scen
Många är de nu etablerade scenartister som fått sin skolning via dess många uppsättningar.
Här är några av dem: Razmus Nyström, Vilhelm Blomgren, Joel Zerpe, Ingrid Zerpe, Elvira Levin, Malin Karlsson, Clara Strauch, Isak Bendelin, Fredrik Vahlgren och Josef Karnebäck, alla synliga då och då på tv eller scen eller biograf.
Stina Nordberg är även hon sprungen ur det musikalkompani som startade på Gotland 1999 och som genom åren hjälpt hundratals ungdomar att hitta sig själva.
– För det är det som varit största vinsten. Inte att några av oss gått vidare inom skådespeleriet utan att ungdomar i den formativa åldern utvecklats som människor med allt vad det innebär, säger hon.
2022 sattes föreställningen ”Den osynliga tråden” upp på Visby Strand, som vanligt med grundaren och eldsjälen Sofia Ahlin Schwanbom som producent.
Sannolikt blev det Musikalkompaniet sista uppsättning. Inför den tänkte föreställningen våren 2023 tvingades de pausa då offerten från Wisby Strand låg på flera hundratusen kronor.
Det är något Ahlin Schwanbom har förståelse för. Det sade hon då och säger även nu. Det finns ingen konflikt i detta, kongresshallen har sin verklighet att förhålla sig till.
Övriga scener på Gotland är för små. Tidigare huserade Musikalkompaniet i Säveaulan på Wisbygymnasiet men sedan den byggdes om är dess scen inte tillräckligt djup. Kompaniets förslag var att flytta en del av stolarna men fick nej.
Då förutsättningarna inte förändrats inför 2024 fanns ingen annan möjlighet än att lägga ner verksamheten.
Stina Nordberg är sedan länge etablerad skådespelare. Hon har synts på såväl Länsteatern som Romateatern liksom på scener i Stockholm.
Hon spelar emellanåt musikalen "Innan nån dör" på Strindbergs Intima Teater i Stockholm, dubbar barnfilm och till våren ska hon på turné med Riksteatern.
Hon tackar helt och hållet Musikalkompaniet för att hon hamnat där hon är i dag:
– Jag var ung och fick möjlighet att utveckla min teaterdröm, jag skulle säga att det räddade mig, jag var lite vilsen. Många fick möjlighet att upptäcka sina drömmar, det var en plats för oss att vara kreativa på.
Stina beskriver det som en sorg att den institution kompaniet blivit genom åren nu bestämt att lägga ner verksamheten, den scen som skapat som många ”namn” inom svensk musikal och teater.
Hon minns när hon gick Teaterhögskolan i Malmö, alla kommentarer där: ”Jaså, du är också från Gotland!?”.
– Tänk allt självförtroende som skapats hos ungdomar som blivit sedda och lyssnade på, all vänskap, alla personliga band.
Anledningen till nedläggningen är avsaknaden av en scen, hur tänker de kring det?
– Att det borde gå att lösa. Jag förstår dilemmat men förstår inte varför Gotland inte ser det intresse för kultur som finns både bland ungdomar och föräldrar. Vill man så går det. Det här är så sorgligt.
Behöver det byggas ett scenhus, menar du?
– Nej, inga nya byggen. Skapa förutsättningar med det som finns, skapa tid och rum för den unga kulturen. Det handlar om en kväll i veckan och ett par veckor under våren, säger Stina Nordberg.
Genom åren har hundratals ungdomar spelat musikal för tusentals i publiken. Bland uppsättningarna finns titlar som "Cabaret", "Sweeny Todd", "Legally Blonde" och "Spelman på taket".