BILDER Ägaren: Då kan Muramaris öppna igen

I januari 2013 eldhärjades konstnärshemmet villa Muramaris norr om Visby och oersättliga konstföremål gick upp i rök. Nu är det mesta grovarbetet klart och restaureringen av Ellen Roosvals skulpturer – som från början inte verkade gå att rädda – är i full gång.

29 juli 2017 07:30

LÄS MER:Häng med in på Muramaris efter branden

I år är det exakt 100 år sedan konstnärshemmet villa Muramaris stod klart – och fyra år sedan Ellen och Johnny Roosvals livsverk totalförstördes i en dramatisk brand.

– När det brann rasade hela taket in över Ellens tre spisar, som fick flera ton bråte över sig. De detaljerade skulpturerna på husets hjärta – sandstensspisen – krossades under de tre meter djupa massorna och vi sörjde dem som förlorade. Men nu när vi har gått igenom allt har vi lyckats hitta flera stora delar av deras ansikten. Så nu utgår vi från två olika gipsfigurer vi har fått låna från Fornsalen och återuppbygger det vi kan, berättar Stefan Amér som äger Muramaris.

LÄS MER:BILDER: Muramaris: Återuppbyggnaden har börjat

Tack vare att byggnaden är så väl dokumenterad kommer de kunna bygga upp Muramaris i ett i stort sett identiskt skick.

– Ellens skulpturer har bevarats överraskande bra i branden. Sandstensspisen är unik i sitt slag och det här projektet kan inte jämföras med något annat. Det är ett väldigt stort och utmanande arbete att återställa hennes detaljerade verk. Vi är tre personer med varsitt expertområde som jobbar med det här nu och det är väldigt spännande, berättar konservatorn Marlene Kolmodin.

LÄS MER: Ingen dömdes för mordbrand

Vad den slutgiltiga kostnaden landar på är det för tidigt att sia om och hela finansieringen är inte klar. Troligen kommer de tvingas ansöka om pengar vid flera tillfällen och slutsumman lär hamna på mellan 15 och 20 miljoner kronor.

– Vi finansierar en del av det här arbetet själva och är glada att museet och länsstyrelsen vill stödja större delen av projektet med att restaurera sandstensspisen, säger Stefan Amér.

LÄS MER:Åklagaren kräver åtta års fängelse

Ambitionen är att återställa så mycket som möjligt till sin ursprungliga form.

– Känslan... platsen... ljuset... allt det är intakt. Det känns verkligen som att vi är tillbaka i Muramaris igen. Väggmålningar, tavlor och teckningar är ju tyvärr helt borta. Men vi ska se över om vi kan återskapa väggmålningarna igen på något sätt. Förhoppningsvis kommer det mesta här inne vara helt återställt inom två år. Då måste vi ju ha en ordentlig fest här! Det förtjänar vi, säger Stefan Amér.

LÄS MER: Muramaris totalförstördes i brand

När renoveringen av konstnärshemmet blir klart hoppas familjen Amér åter igen öppna dörrarna till villa Muramaris för allmänheten.

– På Brucebo har de ju guidade visningar ett par gånger i veckan och vi tänker väl oss ett liknande upplägg här när det är klart. Det finns ju ett intresse för Muramaris och jag misstänker att det finns en viss nyfikenhet hos folk att se hur det har blivit nu efter branden, säger han.

LÄS MER:Oersättliga värden upp i rök

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa