Morgonen den 24 februari 2022 känns väldigt långt borta, men den chock jag och många med mig upplevde när vi hörde nyhetsrapporterna känns betydligt närmare i tid. Och den chock vi upplevde kan aldrig jämföras med det som människorna i Ukraina kände.
De flesta av oss utanför Ukraina trodde nog att kriget skulle vara över på någon dag, men det heroiskt kämpande ukrainska folket har ändrat förutsättningarna och nu efter två långa år ses ännu inget slut.
Kriget har skördat många offer på bägge sidorna, och Putins terrorbombningar har gjort att ett fullt fungerande Ukraina kommer att ta tid att bygga upp igen.
I dag ska vi hedra Ukrainas kamp. En kamp som pågår dygnet runt och lär pågå lång tid framöver.
Sent ska syndaren vakna.
Eller sent har myndigheterna undersökt förorenad jord.
Bostadsområdet Furulund i sydöstra Visby bebyggdes för en sisådär 50 - 60 år sedan men det är först nu myndigheterna kommit fram till att jorden inte kan brukas på grund av miljöfarliga ämnen, exempelvis DDT. Många morötter har odlats och ätits genom de åren, och man undrar hur pass stora mängder giftiga ämnen som inmundigats i bostadsområdet genom åren.
Visst, det är bra att de miljöfarliga ämnena upptäcks, men då den verksamhet som förorenat jorden varit känd sen länge borde det ha upptäckts tidigare.
Vad jag förstår har myndigheterna i dag ett helt annat arbetssätt och koll på var de miljöfarliga verksamheterna varit rent geografiskt, så risken att förorenade områden bebyggs i dag är betydligt lägre.
Granit gruset kan vara farligt
Nu har en expert uttalat sig i frågan om det blir bättre luft med granitkross, än med kalkkross, som halkbekämpning på Visbys gator. Experten påtalar att granit på grund av att det är hårdare än kalksten också är farligare och kan orsaka silikos, stendammslunga. Något jag varnade för i en ledare redan i början av februari.
Experten tycker inte att det var en bra idé att byta kalkstenskross till granitkross, utan att först undersöka hur det påverkar hälsan.
Till Helagotland.se säger han: ”Effekten kan vara att halterna blir lägre men att luften ändå blir farligare för befolkningen.”
Vad regionen gör med den här informationen vet jag inte men det som är klart är att de mätstationer som finns uppsatta bara mäter mängden partiklar i luften, inte vad partikeln består av.
Vi kan också konstatera utifrån de mätningar som görs att bytet till granitkross inte har minskat andelen farliga partiklar i luften till en nivå under de gränsvärden som gäller.
Enligt experten så finns det bara ett sätt som bevisligen fungerar och det är minskad påverkan från trafik. Det kan i sin tur göras genom dubbdäcksförbud, lägre hastigheter och färre bilar som kör i de utsatta områdena.
Och det kräver omfattande förändringar av tanken kring hur vi tar oss fram i Visby för att få ner trafikens påverkan på den dåliga Visbyluften.
Klottraren "Bertil" kan ha åkt fast
Efter helagotlands reportage om ”Bertil” som klottrar på visbyfastigheter dröjde det inte länge tills polisen hittade en som misstänktes för vandaliseringen.
Till skillnad från den konst som olovligt målades på en av regionens byggnader i hamnområdet och som blev väldigt omdiskuterat efter den friande domen, ser jag det ”Bertil” gör som rent klotter. Nu är det ju inte jag som bestämmer vad som är lagligt att måla på andras fastigheter utan fastighetsägaren. Vilket var problemet med konstverket i hamnen då regionens alla inlagor inte inkom till domstolen innan den omdiskuterade domen. De problem som nu finns angående ”Bertils” klotter är att bevisa att det är just den de misstänker som också klottrat.
Att fastighetsägarna tycker det har begåtts övergrepp råder det däremot inget tvivel om.
Rättelsen lyser med si frånvaro.
Ännu ingen rättelse på Gotlänningens ledarsida, angående de kraftigt felaktiga siffrorna, som ledarsidan spridit, i en beräkning om var regionen satsat mest pengar. På landet eller i Visby.
Men det hade jag inte heller väntat mig. För en rättelse skulle ju visa att skillnaden mellan de satsningar som regionen gör i Visby jämfört med de som görs utanför Visby inte är så stor, som de felaktiga siffrorna visar, och att hela tanken bakom redovisningen, nämligen att regionen satsar extremt mycket mer i Visby än på landsbygden, faller ihop som ett korthus. Då är det bättre för den egna retoriken att fortsätta sprida en mycket felaktig bild av det hela.
Den seriösa debatten jag bad om lyser därmed starkt med sin frånvaro.