Sedan ett par decennier är vi väldigt vana vid det hårda regelverk som finns kring vad man får och inte får ha med sig på flyget. Med hot både organiserad brottslighet och från främmande makter som Ryssland, Iran och Kina kommer vi nog tyvärr att tvingas vänta oss att utsättas för mer kontroller och säkerhetsåtgärder vid andra former av kollektiva persontransporter. Det gäller exempelvis färjorna. Men inte bara färjorna. Sajten Securityuser.com skrev 7 maj:
"Det kan krävas säkerhetskontroller för att få åka vissa tåg eller att för att ta sig in på tågstationer. Regeringen väntas inom några månader ge Trafikverket i uppdrag att komma med förslag på hur säkerheten kan ökas för svensk infrastruktur, till exempel järnvägstrafiken. En tänkbar åtgärd är säkerhetskontroller."
Jag åker inte tåg så ofta nuförtiden. Så är det nog för många gotlänningar. Men när jag häromveckan hade anledning att åka mellan Stockholm och Norrköping tur och retur var det med nöd och näppe som de ens kollade att man hade biljett. Det kommer med all sannolikhet att bli ändring på detta, åtminstone när det finns speciella skäl att skärpa säkerheten.
Då kommer det att bli än angelägnare att dessa kontroller är inriktade mot motiverade åtgärder som verkligen höjer säkerheten, snarare än att man i jakten på bland annat terrorister terroriserar vanliga medborgare. Tyvärr är det si och så med den balansen nu, att döma om vad Helagotland berättar om hur passagerare fått både en schweizisk armékniv (fickkniv) och ett multiverktyg (med ett litet knivblad) beslagtagna i samband med en säkerhetskontroll vid färjan.
Läsare på Helagotland som kommenterat nyheten påtalar bland annat att så gott som varje husbil kör omkring med en veritabel vapengömma sina besticklådor. Ska de tömma dessa lådor före varje färjetur och köpa nytt när de kommit till andra sidan? Och detta är ju bara ett exempel ur en lång rad av resenärer som har högst rimliga privata eller professionella skäl som gör att de måste ha olika typer av knivar med sig på resan.
Efter en dom i Högsta domstolen i januari, som tidigare skrivits om på denna sida, skapades ett prejudikat som bör ha gjort tillämpningen av knivlagen rimligare, exempelvis avseende multiverktyg och fickknivar. Här har vi dock inte primärt med knivlagen som den tillämpas på allmän plats att göra, utan med säkerhetskontroller i ett skyddsområde.
Helagotland skriver nu i en uppföljning om hur rederiet och hamnbolaget diskuterar säkerheten ombord i syfte att nå ett samförstånd om en rimligare ordning. För Gotlands skull är det bästa att de lyckas. Och att regelverket klargörs och rimliggörs även för andra typer av färdmedel. För säkerhetskontroller lär vi som sagt se mer av i framtiden.