Ju mer man försöker förstå desto mindre förstår man

Regionens beslut att neka ett lån till Burgsvikens Utveckling (BUAB) upprör många. Det är ganska förståeligt.

I anslutning till hamnen i Burgsvik vill det lokala utvecklingsbolaget skapa en bas för forskning kring vatten, vätgas och energi och en plats för folkbildning i samarbete med IVL-Svenska Miljöinstitutet.

I anslutning till hamnen i Burgsvik vill det lokala utvecklingsbolaget skapa en bas för forskning kring vatten, vätgas och energi och en plats för folkbildning i samarbete med IVL-Svenska Miljöinstitutet.

Foto: Lasse Linusson

Ledare2024-02-20 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett lån på 1,5 miljon kronor är i sig "småpotatis" om man ser till det värde det betyder för den sydliga ytteränden av ön. Ni vet, de där ytterändarna som ska värnas enligt formuleringar i olika strategidokument.

Men extra konstigt blir det när motiveringen bland annat är att regionen inte kan agera bank när man vid samma sammanträde klubbar ett mångmiljonlån till aktörerna bakom ny ishall i Visby.

I regionens motivering till avslag på hänvisar man till regionens stora investeringsbehov och att pengarna behöver gå till det man redan har planerat. Som Kjell Genitz (C) redovisade på denna sida i går betyder det 685 miljoner i investeringar i Visby, för hela övriga ön satsas det 18 miljoner.

Extra många frågor uppstår när underlaget konstaterar att varken landsbygds- eller klimat- och miljöperspektiven varit aktuella att väga in i beslutet. 

Va?

Enligt en insändare förklarar Tomas Rådkvist (MP) att Miljöpartiet var emot beslutet i regionstyrelsen. Protokollet finns inte tillgängligt ännu men enligt arbetsutskottet (där MP inte har nån representant) var alla partier överens om beslutet att säga nej.

Avtalet med Visby Roma bygger till stor del på ideella insatser av föreningen. En modell som försvarats och gillats på denna sida.

Stora ideella insatser av lokala krafter har redan gjorts för hamnen i Burgsvik. Drygt 6 miljoner har investerats via aktiekapital, lån, statliga medel och EU-bidrag. Nu står man inför "möjligheten att kunna utveckla hamnområdet till en verklig bas för forskning kring vatten, vätgas och energi och till en plats för folkbildning".

Rakt in i regionens fina och välformulerade mål och visioner:

  • Gotland är ett tryggt och inkluderande samhälle med livskvalitet för alla.
  • Gotland är en förebild i energi- och klimatomställningen.
  • Gotland är en nytänkande tillväxtregion med utvecklingskraft.

BUAB driver sitt arbete i samarbete med IVL-Svenska Miljöinstitutet och i omgivningarna drivs också det omtalade projektet med Testbädd Storsudret av Region Gotland tillsammans med just IVL Svenska miljöinstitutet och Forum Östersjön. Projektet jobbar med att lösa ett av Gotlands största problem: utmaningen att ta tillvara vattnet för en hållbar vattenförsörjning.

Något som även är målet för flera andra gotländska initiativ. Häromdagen kunde vi läsa på Helagotland om bland annat den motion som centerpartisten Gabriella Hammarskjöld lämnat in till regionfullmäktige där man kräver att teknikförvaltningen skyndsamt redovisar sina bedömningar av en lösning med dammar nedströms Tingstäde träsk.

"Det skulle ge en halv miljon kubikmeter lagringskapacitet, plus påfyllnad av den nederbörd som faller" säger Gabriella Hammarskjöld (C) till Helagotland.

Det borde vara självklart för regionen att stötta och samla alla goda krafter och vetenskap för att forska kring och hitta lösningar på den avgörande frågan om vattenförsörjning.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.