– Det är fortfarande en bit av skrovet som står kvar, men den är så stor att vi förmodligen måste såga upp den med motorsåg för att sen kunna forsla bort den, säger Hamstedt.
Få är nog gotlänningarna som inte känner till historien vid det här laget men vi tar det från början. I augusti 2022 går en 13 meter lång och ca tio ton tung katamaran på grund vid den lilla ön Bungeör vid södra gattet av Fårösund.
Efter ett misslyckat bärgningsförsök några veckor senare börjar det som ska bli en ganska lång och udda historia.
– Ja, bakgrunden har ni ju skrivit om förut säger Mikael och småskrattar, det är väl inget jag behöver dra igen.
Det visar sig att ägaren inte har någon försäkring och medan myndigheter på Gotland diskuterar vad som ska göras rullar den grundstötta katamaren av och an i det allt hårdare väder som höst och vinter för med sig.
Båten, som vid grundstötningen beräknas vara värd flera miljoner slits långsamt sönder och förvandlas från lyx till avfall. Tiden går, ingen tycks vilja ta ansvar för situationen. Den en gång så vackra stenstranden börjar mer och mer se ut som en soptipp.
– Vi har fått noll respons från regionen och länsstyrelsen. Det blir ju lite extra tråkigt med tanke på att Gotland är en eko-kommun, fortsätter Hamstedt med en underförstått syrlig men fortfarande trevlig och ödmjuk ton.
Bungeör är en plats som betyder mycket för Mikael Hamstedt och hans familj. Stugan som ligger cirka tre hundra meter från platsen där katamaren förliste har varit i släkten länge.
– Min morfar har haft stugan sen tidigt 1920-tal. Min far fick ta över den 1948. Jag har varit här i stort sett varje sommar sedan 1950.
Men tillbaka till nutiden och den här söndagsmorgonen i juni 2023. Det är dagen efter "den stora städningen" och Mikael berättar om en omfattande ideell insats där civilsamhället på Gotland har slutit upp för att ta tag i ett problem som myndigheterna inte velat ha att göra med.
– Vi var nog 25-26 personer totalt. Själva skräpplockningen tog ungefär fem timmar. Jag hade räknat med att behöva hålla på under söndagen också men alla som var med var helt otroliga och bara körde på. Det var ett sånt otroligt engagemang, säger Hamstedt.
Han är noga med att betona att även om han varit ansiktet utåt för den här operationen så är det Hembygdsföreningen i Bungeör som varit drivande. Många människor har lagt ned både sin tid och energi för att det här skulle gå att genomföra.
– Utöver de som var på plats under lördagen har vi har fått spons och hjälp från en massa olika håll. Markägaren har gått in med pengar, lokala företagare, men även företag från andra ställen på Gotland har ställt upp och hjälpt till med olika typer av saker. Jag tror att det är runt tjugo företag som backat upp det här initiativet, fortsätter Hamstedt.
Mängden skräp som den sönderslagna katamaren producerat är omfattande. Mikael Hamstedt säger att de plockat upp bitar och bråte från fyren och bort till hamnen, en sträcka på uppskattningsvis 300-400 meter.
– Sjövärnskåren kom hit med en av sina båtar. Jag tror den är tjugotvå meter lång och sju meter bred. På däck stod två containers som ett åkeri från Lummelunda har ställt upp med. Vi fyllde båda och jag skulle uppskatta att det rör sig om ett par ton som vi plockat bort från stranden och forslat ombord på den här båten, säger Hamstedt.
Container-lastningen skedde i Slite hamn. Därifrån har sjövärnskåren tagit sig längs kusten upp till Bungeör och bistått under hela lördagen. Med fulla cointaners har fartyget sedan styrt mot Fårösund där lastbilar väntat för att transportera skräpet vidare till ett företag i Roma som erbjudit sig att ta emot det.
– Det är lite logistik bakom det här, den saken är klar, säger Hamstedt.
Han beskriver situationen kring det förlista vraket som tröstlös och mörk till en början. Framförallt eftersom myndigheterna inte ville ta något ansvar.
Men när Bungeörs hembygdsförening, där Hamstedt är medlem, började driva frågan märkte de hur hoppet växte. Känslan av att det här skulle gå att göra, tillsammans och med ideella krafter blev starkare och starkare.
Och nu, nästan ett år efter att den lettiska katamaren närmade sig Bungeör och sitt öde är stranden ren igen.
– Vi hade inget val, det vara bara att ta tag i det. Att få vara med om en sån här sak, att se så många människor, företag och ideella organisationer sluta upp på det här viset, och med ett sånt engagemang! Det hade aldrig gått utan dem. Det är helt otroligt, avslutar Hamstedt.