Fåröfärjorna har varit ett hett diskussionsämne under sommaren. Först valde Trafikverket att göra Kajsa-Stina, en av Fårösundsledens ordinarie färjor, till mötesplats under Almedalsveckan i Visby, något som kritiserades av både politiker och företagare på Fårö.
Kajsa-Stinas ersättare Vivi gick dessutom kort inpå avfärd mot Gotland sönder, och ersättningsfärjan Svea var betydligt mindre och kunde heller inte ta tung trafik.
Därefter blev en annan ersättningsfärja försenad, vilket gjorde att man tvingades gå med två färjor istället för tre under de två första veckorna i juli. Detta skapade i sin tur långa köer, frustration och enligt flera Fåröföretagare även färre besökare på ön.
– Under strulet när det bara var två färjor som gick så märktes det ganska mycket för oss skulle jag säga. Det var färre som kom, och överlag så var det ett mindre flöde av människor här på Fårö. Vissa dagar var det väldigt långa köer till färjan, och det avskräcker nog många från att komma hit, säger Cristina Bernhardsson Ribeiro, platschef på Bergmancenter.
Hon får medhåll av Lisa Blochmann, som driver bageriet Sylvis döttrar tillsammans med systern Barbro Kalström.
– Vi märkte av problemen med färjorna, och vi märkte av dem på två sätt, säger hon, och fortsätter:
– Dels är människor inte lika glada när de suttit i färjekö i 1,5 timme med missnöjda barn, och dels så var det lite sämre flöde under de veckorna. Det blev stor skillnad när de kunde börja köra med tre färjor igen.
Jakob A Wester har drivit Broa kiosken vid färjeläget på Fårö de senaste nio somrarna. Han har första parkett när färjorna lägger till vid ön, och han skriver under på Lisa Blochmanns ord om att besökarnas humör påverkats av färjeköerna.
– Resultatet av de här problemen blir ju att folk blir jävligt irriterade, och den irritationen och stressen har ju sedan suttit kvar under hela dagen har jag märkt när jag pratat med andra företagare här på Fårö, säger han.
Både Jakob A Wester och Lisa Blochmann säger att det fungerat bra sedan Trafikverket för några år sedan började köra med tre färjor under de mest intensiva sommarveckorna, och tycker därför att det är synd att en färja föll bort under två veckor i juli.
– Med tre färjor får man ett fint flöde, och jag skulle säga att den tredje färjan under högsäsong är helt avgörande. Det är inte så att det är marginellt, utan den är helt avgörande och det är den som gör att trafiken flyter, säger Jakob A Wester.
Han är kritisk till hur Trafikverket agerat när det gäller Fåröfärjorna den gångna sommaren, även om han vill att kritiken ska riktas åt rätt håll.
– Jag vet att Thomas Nyman (sektionschef för Fårösundsleden, reds anm) och de som kör färjorna gör ett jättebra arbete, och att de ibland får ta onödigt mycket skit. Det här är helt och håller en Trafikverket-fråga, men jag tycker man gjort ett flertal fel under sommaren.
Han fortsätter:
– För det första är det så korkat att klockorna stannar att man skickade en färja till Almedalsveckan. Så gör man bara inte. Sedan skickade man alltså hit Svea, som inte kan ta tung trafik. För det tredje så kan man inte ha två färjor på varv mitt i sommaren, och sedan blev Freja även försenad. Det är fyra stora fel under en och samma sommar.
Lisa Blochmann tycker att Trafikverket inför sommaren borde ha haft bättre koll på i vilket skick deras färjor är i, och gör en liknelse med sin egen verksamhet.
– Det är ju som att vi skulle starta upp sommaren med en ugn som inte fungerar. Vi servar ju allt inför sommaren för att undvika driftstopp, säger hon.
Cristina Bernhardsson Ribeiro på Bergmancenter:
– Att skicka hit en färja som var för liten och inte kunde ta tung trafik känns lite konstigt och slarvigt, som att man skötte det med vänsterhanden. Det ovanpå det som hände under Almedalsveckan blev en liten förtroendedipp skulle jag säga.
Thomas Nyman säger att det var maximal otur att Vivi gick sönder så tätt inpå sommaren, och det faktum att en annan av Trafikverkets färjor gick sönder nästan samtidigt och på samma sätt spädde på oturen.
– Det är propelleraggregaten som varit ett bekymmer i sommar, vilket skapat en flaskhals och kedjereaktion. Det är ganska gamla grejer, och det finns bara två verkstäder som kan laga den här typen av propelleraggregat. Vi har dragit lärdomar av den här sommaren, och till nästa år kommer vi att ha ett antal aggregat i reserv. Det kommer även att tas krafttag på teknikavdelningen.
Enligt Thomas Nyman minskade resandet med Fåröfärjorna med sju procent under juli i år jämfört med samma månad förra året.
– Om det beror på att vi bara hade två färjor i början av juli, och folk då blev skrämda av köerna, eller om det var ett generellt minskat resande är svårt att sia om. Man ska även komma ihåg att 2023 var ett rekordår när det gäller trafiken mellan Fårösund och Fårö.
Kunde man på något sätt ha undvikit de problem som uppstod under sommaren?
– Det är svårt att säga. Med facit i hand så vet man vad man borde gjort. Att det blev som det blev var såklart inget som var planerat, och flaskhalsen som uppstod på verkstäderna är inte så mycket att göra åt. Med bristen på aggregat som rådde var de här problemen nog svara att förebygga.
Gällande myndighetens beslut att skicka en färja till Almedalsveckan säger Thomas Nyman såhär:
– Det som blev krångligt var att Vivi gick sönder och att vi istället fick in Svea som inte var anpassad för vår trafik. I vanliga fall går vi bara med två färjor under den veckan, så hade vi fått hit Vivi hade kapaciteten varit oförändrad.
Thomas Nyman säger att det inte är hans beslut att ta, men han tror inte att någon färja kommer att medverka på Almedalsveckan nästa år.
– Det känns lite för riskabelt, så om jag får önska kommer vi inte att ha någon färja där nästa år.
När Thomas Nyman sammanfattar sommaren 2024 för Fåröfärjorna vill han avslutningsvis även skicka en eloge till polisen som under en dag i juli kom ut till Fårösund och gjorde en kontroll i den omdebatterade förturskön. Detta är något som Trafikverkets personal i Fårösund önskat under många år.
– Det var första gången de gjorde en sådan kontroll, och det var också några stycken som blev avvisade från kön. Nu hoppas jag att polisen fortsätter med det här, för vetskapen om att det kan hända kanske gör att folk som inte ska stå i förturskön tänker till lite extra innan de ställer sig där.