BESLUTET: Kyrkan hyr ut mark till vindkraftbolag

Visby stiftsfullmäktige har beslutat att säga ja till ett avtal som innebär att man hyr ut sin mark till vindkraftbolaget SR Energy.

Arvid Mickelåker, egendomsförvaltare i Visby stift, säger att man efter två års förhandlande nu kommer att teckna ett avtal med vindkraftbolaget SR Enegy.

Arvid Mickelåker, egendomsförvaltare i Visby stift, säger att man efter två års förhandlande nu kommer att teckna ett avtal med vindkraftbolaget SR Enegy.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2024-06-26 17:57

För några år sedan berättade Vattenfall om sina planer på att anlägga en vindkraftpark på ett 8 000 hektar stort område mellan Ljugarn och Lojsta. I januari 2023 klev en ny aktör, SR Energy AB, in och tog över planerna.

Den enskilt största fastighetsägaren i det aktuella området är Visby stift. Arvid Mickelåker är egendomsförvaltare i stiftet. Han berättar att man i två års tid förhandlat, först med Vattenfall och sedan SR Energy, om ett avtal som ska vara så förmånligt för så många fastighetsägare som möjligt.

– Jag tror att det är mellan 150 och 200 fastighetsägare i det här området så det är väldigt många som ska ta ställning till den här frågan, säger Arvid Mickelåker.

I april fanns ett färdigt förslag. Men egendomsnämnden i Visby stift som Arvid Mickelåker förhandlat för ansåg att frågan var av en sådan vikt att den borde skickas vidare för ett beslut i stiftsfullmäktige. 

I måndags sa fullmäktige ja till att ett nyttjanderätts- och arrendeavtal tecknas med vindkraftbolaget, vilket P4 Gotland var först med att berätta.

– Gången är att man först tecknar ett nyttjanderättsavtal. Sen får SR Energy söka de nödvändiga miljötillstånden för att kunna genomföra sina planer. Det är en lång process som säkert kan ta mellan fem och tio år. Om bolaget får tillstånd att bygga så övergår nyttjandeavtalet i ett arrendeavtal där det är reglerat hur fastighetsägarna ska ersättas.

Ersättningen kommer enligt avtalet att bygga på hur mycket el vindkraftsparken producerar och är kopplat till priset på elbörsen.

– Är det ett högt elpris så är man med på den uppgången och är det ett lågt elpris får man lägre ersättning, säger Arvid Mickelåker.

Han framhåller att Svenska kyrkan har antagit en färdplan för klimatet som innebär att man ska verka för grön energi. 

– Nu blir ju inte kyrkan en del i den fortsatta processen annat än som fastighetsägare, men vi har bedömt att det ligger i linje med vårt uppdrag att teckna det här avtalet. Sen ska man ha respekt för att det här är en stor fråga. Det kommer ju att märkas om det byggs en vindkraftspark på mellersta Gotland. Det är ju också därför det krävs en så gedigen miljötillståndsprocess. 

I tidigare intervjuer har SR Energy sagt att det är för tidigt att ange hur många vindkraftverk man planerar då man ännu inte vet hur många markägare som faktiskt kommer att skriva avtal med dem. Men bolaget har nämnt ett 50-tal vindsnurror på maximalt 250 meters höjd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!