Nya regler fick hård kritik – har skjutits på framtiden

Från och med den 1 mars skulle Destination Gotland börja med avgifter när godstransporter om- eller avbokades med kort varsel. Företagare var starkt kritiska – och nu har regeländringen skjutits på framtiden.

I januari meddelade Destination Gotland att nya avgifter för godstransporter skulle införas från och med den 1 mars. Men det har ännu inte skett.

I januari meddelade Destination Gotland att nya avgifter för godstransporter skulle införas från och med den 1 mars. Men det har ännu inte skett.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-03-07 15:30

– Det är inte rimligt, det här är vår landsväg till fastlandet. Det är dyra frakter redan i dag, det här gör dem än mycket dyrare.

Så sade Micke Malmberg på Malmbergs åkeri när Helagotland skrev om de nya fraktreglerna i januari. Tillsammans med flera andra företagare uttryckte han en stark oro över ökade kostnader för både näringsidkare och konsumenter på ön.

LÄS MER: DG:s nya satsning – ska locka barnfamiljer med gratisresor

Destination Gotlands vd Marcus Risberg motiverade å sin sida ändringen med att färjorna i dagsläget ”inte utnyttjas effektivt fullt ut”.

– Vi vill ha fullt kapacitetsnyttjande på fraktsidan. Om alla blir bättre på att nyttja kapaciteten innebär det att man kan transportera mer på varje tur, sade Marcus Risberg i januari.

undefined
Marcus Risberg är vd för Destination Gotland.

Vad innebär då de tilltänkta ändringarna? Hittills har färjetransporterna varit både omboknings- och återbetalningsbara för företagen, oavsett tidpunkt för ändringen. Det har inte medfört någon extra kostnad.

Med de nya reglerna skulle Destination Gotland ta ut en avgift – motsvarande en fast procentsats av det ursprungliga biljettpriset – vid avbokning. Om transporten i stället ombokades gällde samma procentsats, men då för skillnaden mellan ursprungspriset och det nya priset.

LÄS MER: DG hamnade på ”Svarta listan” – vd:n förklarar varför

Avgiften skulle också bli större ju närmare avgång som ändringen gjordes. Mellan 12–48 timmar innan avgång skulle avgiften bli 20 procent. Mindre än 12 timmar innan skulle innebära en avgift på 50 procent. För om- och avbokningar som skedde mindre än två timmar innan avgång skulle kostnaden bli 100 procent.

På Destination Gotlands hemsida står det fortfarande att de nya reglerna började gälla den 1 mars. Men det stämmer inte. Enligt Marcus Risberg avvaktar man i nuläget med planerna.

– Vi har skjutit upp implementeringen. Syftet är att ge fraktbolagen möjlighet att justera sitt arbetssätt innan vi inför avgifterna, säger han.

undefined
Peter Lindström företräder branschorganisationen Sveriges åkeriföretag på Gotland. ”Jag tror nog att vi kommer fram till något till slut. Det borde inte bli några problem”, säger han om dialogen med Destination Gotland.

Peter Lindström företräder branschorganisationen Sveriges åkeriföretag på Gotland. Han menar att de gotländska företagen inte var beredda när beskedet kom i januari. 

– Det är ju inget nytt i sig – vi har väl pratat om det i säkert 15 år. Men det skedde utan någon dialog med oss innan. Sedan dess har vi dock träffats vid flera tillfällen och fört konstruktiva samtal, säger Peter Lindström.

Även Marcus Risberg framhåller att mötena mellan företagen och Destination Gotland har varit bra. Däremot delar han inte bilden av att de nya avgifterna ska ha kommit som en överraskning för företagen.

– Vi har länge pratat om att det måste ske en förändring, så ur vårt perspektiv är det inte en rimlig beskrivning, säger Marcus Risberg.

LÄS MER: Filmerna på färjan – hur väljer DG vad som visas?

Däremot är både han och Peter Lindström överens om att mötena har lett till att företagarna har fått en större förståelse för Destination Gotlands perspektiv.

– Vi har fått siffror över utfallet kring bokningar kontra avbokningar hittills under 2024. Det har gett oss en bild av hur företagen hanterar sådana situationer i nuläget – vissa är ute i god tid och andra har det kanske lite knepigare, säger Peter Lindström.

undefined
När de nya avgifterna presenterades fick besked kritik från gotländska företagare.

Det har ännu inte spikats något nytt datum för när avgifterna kan komma att införas. De olika parterna verkar emellertid inställda på att det kommer att ske innan sommaren. Men hur är det då med oron hos de gotländska företagarna?

– Vi har informerat dem om att vi sitter i konstruktiva möten. Men så länge ett beslut inte är taget så finns det nog ingen lättnad, säger Peter Lindström.

LÄS MER: Nu ska kryssningsbåten fräschas upp – för 70 miljoner kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!