De är nästan lika traditionsenliga som julen själv, lagändringarna som kommer med det stundande året. Men – det är så klart en tradition som bär samtidens prägel.
Den kanske mest omskrivna och omdebatterade förändringen är bränslepriset, som ska bli ungefär en krona billigare per liter vid pump. Därtill försvinner reduktionsplikten för diesel och bensin tillfälligt.
De som har en bit att åka till och från jobbet kommer även att kunna spara några slantar i och med ett höjt reseavdrag. Från 1 januari ligger avdraget på 2,5 kronor per kilometer.
En annan lagändring som knyter an till den hett debatterade energi- och bränslefrågan är att alla som vill installera solceller snart kan få dra av upp till 20 procent på skatten; siffran låg tidigare på 15.
PJ Fröjelid, vd för Elians på Gotland, gav följande kommentar i dagarna:
– Det kommer inte bli någon jättestor skillnad. Möjligen har fler kunder velat vänta tills efter årsskiftet. Men nu är vi ju nästan där och det är redan så lönsamt att de 20 procenten inte spelar så stor roll.
Även för kattägarna är det nya tider. Efter årsskiftet ska alla katter id-märkas och registreras hos Jordbruksverket, på samma sätt som skett med hundar tidigare. Tanken är bland annat att det ska bli lättare att identifiera upphittade och bortsprungna katter "Underlättar enormt", sa Hanna Frank på Zoomarkets djurklinik till GT i november.
Inte ens snuset slipper undan lagstiftarna. Närmare bestämt det "vita", tobaksfria snuset, som blir allt vanligare bland ungdomar, visade en undersökning som GT nyligen rapporterade om. Förut har nikotinpåsarna kunnat säljas utan hälsovarningar och innehållsdeklarationer på dosan, men där blir det nu ändring.
Men alkoholen rör de väl inte? Jo då, skatten för alkoholhaltiga drycker höjs faktiskt, så att en burk öl blir ungefär 25 öre dyrare och en flaska rödvin en krona dyrare.
Med de nya lagarna hoppas man också stävja fusk när högskoleprovet skrivs. Nästa gång måste den som gör testet genomgå en kroppsvisitering vid in- och utgång i lokalen.
Slutligen kan nämnas att lättnader väntar för gotlänningar som vill fortsätta arbeta på ålderns höst. Rätten att kvarstå i sin anställning omfattar från årsskiftet nämligen även personer som är 69 år gamla. Samtidigt införs skattesänkningar på upp till 22 procent för dem som fortsätter att arbeta efter 65.