MAJ
I början av maj rapporterade vi om att det hade utförts en större myndighetskontroll på gotländska arbetsplatser. Insatsen var ett samarbete mellan Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Kronofogden och Arbetsförmedlingen. Resultatet var nedslående, drygt 20 arbetsplatser kontrollerades och sju företag belades med omedelbart verksamhetsförbud. Sex av dessa sju bolag var inom byggbranschen.
– Därtill delades det ut fyra sanktionsavgifter till ett belopp om totalt 159 400 kronor, säger Katarina Baksa, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Trots resultatet från kontrollerna tycker hon att arbetsmiljöarbetet på gotländska byggarbetsplatser sköts bättre än på andra håll i landet.
– Det ska sägas i sammanhanget att det inte har rört sig om några väldigt allvarliga brister på Gotland, utan sådant som i de flesta fall har kunnat åtgärdas snabbt och enkelt. Om man jämför med exempelvis Stockholm så har det varit mycket bättre ordning på Gotland.
Under 2022 och 2023 har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet (a-krim) öppnats runt om i landet. Stärkt samverkan mellan nio inblandade myndigheter på dessa ska bära frukt i framtiden, hoppas Katarina Baksa.
– Sedan är inkommande tips från allmänheten givetvis varmt välkomna.
Felix Jonsson, lokal ombudsman för fackförbundet Byggnads på Gotland, tycker att a-krimcenter är ett steg i rätt riktning.
– Myndigheterna är en jätteviktig del, och här skapas ett forum som rimligen bör komma åt delar av problemet, säger han.
Mer frekventa kontroller vore välkommet.
– För myndigheternas del så är det väl uppenbart att de lider av en resursbrist och där måste politikerna våga satsa, om man menar allvar med att man vill komma till rätta med det här.
Hur väl fungerar säkerhetsarbetet på gotländska byggarbetsplatser?
– Det varierar såklart kraftigt mellan olika arbetsplatser, men det finns ett stort problem.
Sett över tid, har säkerhetstänket alltmer fått stå åt sidan?
– Tittar vi på statistiken i år så är det ett av de värsta åren på bra länge, sett till dödsfall och allvarliga olyckor. Vi ser att det går åt fel håll. Sett till hela landet är byggbranschen väldigt utsatt för oseriösa bolag som ser att de kan tjäna pengar. Det är så klart en konkurrensfaktor att man skär i arbetsmiljösarbetet, och då slår man också undan benen för seriösa företag som vill göra rätt för sig. Vi måste stänga ute de oseriösa bolagen, då kan arbetsmiljön få ta den tid den behöver.
Felix Jonsson tycker sig inte se att situationen är på väg att bli bättre.
– Det är inte jättepositivt. Nu har vi ju också en väldigt mörk vecka väldigt färskt i minnet i vår bransch (tre fatala olyckor på fastlandet med totalt sju dödsoffer inom loppet av fem dagar, red. anm.). I dagsläget går det inte riktigt åt rätt håll med att stänga ute de oseriösa företagen om man ser till hela landet.
Är Gotland någorlunda förskonat från oseriösa byggföretag?
– Historiskt har vi varit det och vi har också haft en god samverkan med företagen, man värdesätter att ha egen personal vilket är en nyckelfaktor i arbetsmiljöarbetet. Att få in tips när det inte går rätt till är såklart också en nyckel för oss. På så sätt har det varit bättre på Gotland, och det är det fortfarande, säger Felix Jonsson.