Karin från Buttle ska springa 511 kilometer runt ön

Ultraloppet Gotland Run 511k är tillbaka. Gotländska Karin snörar på sig löparskorna lördag morgon – men aldrig tidigare har hon sprungit så långt. "Man måste bara våga".

Karin Kebbe Helin från Buttle ska springa 511 km runt hela Gotland och Fårö i loppet Gotland Run 511k. Det är första gången hon deltar och har aldrig sprungit så långt innan. Rutten och dess utmaningar har hon studerat och planerat för noga.

Karin Kebbe Helin från Buttle ska springa 511 km runt hela Gotland och Fårö i loppet Gotland Run 511k. Det är första gången hon deltar och har aldrig sprungit så långt innan. Rutten och dess utmaningar har hon studerat och planerat för noga.

Foto: Livia Hallin

Gotland2024-07-06 11:00

Långdistansloppet som anordnades på ön för första gången förra sommaren går av stapeln igen på lördag 6 juli. I år med fyrdubbelt antal deltagare – från fjolårets fem är i år tjugo löpare redo att ta sig an utmaningen med start på Ekstakusten.

Karin Kebbe Helin är en, och den första gotlänningen att ställa upp.

– Friheten, mötena med andra och känslan av att man klarar så mycket mer än man tror, så förklarar hon vad som gjort att hon fallit för ultrasport.

Uppvuxen i Buttle var det friidrott i Roma IF som gällde. Löpning var dock aldrig favoritgrenen men kärleken för rörelse och motion har hon alltid haft. Hon gillar särskilt att gå.

Vägen in i så kallad ultrasport var genom sporten fotrally, som i olika lopp går ut på att i ett visst tempo gå så långt man kan utan att stanna. I Sverige har hon deltagit i loppen Maratonmarschen och Walk of Pain och som mest har hon gått 32 timmar i sträck. Även långdistanscykling har hon ägnat sig åt, och deltagit bland annat i det klassiska loppet Paris-Brest-Paris där man ska cykla 1 200 kilometer på max 90 timmar. 

– Man upptäcker väldigt mycket om sig själv när man utmanar sig på det sättet, och det är väldigt häftigt. Det är en känsla svår att sätta ord på, säger Karin Kebbe Helin.

undefined
Karin Kebbe Helin ser fram emot att träffa gotlänningar längs vägen när hon springer runt ön. "Det gör så otroligt mycket när folk hejar på längs vägen" säger hon.

Inte minst lär man känna sig själv i de riktigt tuffa stunderna.

– Jag hamnar alltid i dippar under lopp. Blir låg, börjar gråta och ifrågasätter vad jag håller på med. Men det är bara hjärnan som försöker lura en. Det gäller att ha tänkt igenom strategier på förhand kring vad man ska säga till sig själv i de stunderna.

Hon minns en särskilt tuff stund i en mycket kuperad del av cykelloppet London-Edinburgh-London.

– Jag hade halkat efter de andra och kämpade i dessa långa, jäkla uppförsbackar. Efter ett tag blev det mörkt och där trampade jag, som är mörkrädd, och ifrågasatte allt.

Väl framme i Edinburgh avbröt hon.

– Misslyckanden är också lärdomar, och jag känner inte att det är en så stor grej om jag inte skulle klara av något jag tar mig an, förklarar Karin Kebbe Helin.

undefined
För att ta sig runt ön på 10 dagar, och därmed hålla snitt-tempot på 50 km om dagen som krävs, gäller det att planera var man ska handla mat och sova.
undefined
Maten att äta under loppet tänker Karin Kebbe Helin handla längs vägen. Som nödproviant har hon med sig salttabletter, Resorb och jells i sin ryggsäck.

Men motivationen inför Gotland Run 511k är mycket hög. Och det av en särskild anledning: Genom att springa loppet hoppas hon samla in pengar till svenska Alexandra som lider av en svår nackskada och av den kroniska sjukdomen ME/CFS, som orskar extrem trötthet.

– Genom att gissa hur många färister jag springer förbi under loppets gång och swisha en slant kan man vinna ett lammskinn som en gård har donerat till ändamålet. Pengarna går oavkortat till operationen Alexandra behöver, berättar hon.

På plats i Visby innan loppet har Karin Kebbe Helin en del att förbereda. Hon ska bland annat köpa salttabletter och en liten gotländsk flagga att sätta fast på ryggsäcken.

– Vi kommer ha tröjor och namnlappar med nummer på oss. Och eftersom vi är olika nationaliteter som springer ska alla ha en liten flagga. Förutom den svenska vill jag visa att jag är gotländsk också, säger hon.

undefined
Karin Kebbe Helin i en selfie från loppet Maratonmarchen i Mariefred. Under fotrallylopp gäller det att gå så länge man kan utan att stanna och deltagarna följs av en Bajamaja som körs på ett flak. Man får 24 toa-minuter på sig per dygn.

Karin Kebbe Helin hoppas lära känna de andra deltagarna i Gotland Run 511k under dagarna som kommer.

Innan loppet ska hon även skriva ut låttexter. När hon deltar i fotrally-lopp gillar hon att sjunga för att underhålla sig och det ska hon prova även nu.

– Förhoppningsvis tillsammans med någon annan av loppets deltagare. Gemenskapen inom ultrasport är väldigt fin och även om man aldrig träffats innan burkar man ha mycket att prata om, berättar hon.

undefined
Gåvor i en kylbox under 2023 års Gotland Run 511k-lopp.
Om Gotland Run 511k

Loppet innebär ett komplett varv medurs runt Gotland och Fårö, med start på Ekstakusten. Bansträckan följer Gotlandsleden till stor del.

Deltagarna får 10 dagar på sig att genomföra loppet mellan 6-16 juli. Det motsvarar en genomsnittshastighet på ca 50 km per dag. Två gånger om dagen, kl. 10.00 och kl. 22.00, rapporterar deltagarna sin position längs banan och på hemsidan runtrip.se kan man följa löparnas positioner. Varje morgon kl. 10.00 måste deltagaren ha tillryggalagt minst 50 km i genomsnitt per dag för att få fortsätta tävlingen. 

Mat och boende ansvarar deltagarna för själva under loppets gång.

Källa: Runtrip.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!