Läkarnas larm till ledningen: ”Maximal risk”

Röda varningslampor blinkar i den riskanalys som lasarettet gjort inför sammanslagningen, med flera möjliga katastrofala konsekvenser. Inför sammanslagningen larmade läkarna i ett brev till ledningen.

Det är inte alla avdelningar som har låg bemanning, även om sjukhusledningen medger att det varit extra tufft att hitta personal i år.

Det är inte alla avdelningar som har låg bemanning, även om sjukhusledningen medger att det varit extra tufft att hitta personal i år.

Foto: Adam Wrafter

Gotland2024-06-17 16:19

Nyheten i korthet

  • Personalen på Visby lasarett har uttryckt allvarliga farhågor inför, men även efter sammanslagningen av avdelningar, där resultatet kan innebära katastrofala konsekvenser som dödsfall och svårt skadade patienter.
  • Kirurger och ortopeder skrev till sjukhusledningen och varnade för den överhängande faran inför den planerade sammanslagningen, vilken de anser kommer att äventyra patientsäkerheten och arbetsmiljön.
  • Sjukhuschefen Anna-Clara Collén har erkänt personalens oro och medgett att sommaren 2024 ser bekymmersam ut, med risk för fler utlokaliserade patienter och ökad arbetsbelastning för personalen.

Desperata anställda fortsätter att mejla redaktionen angående läget på Visby lasarett. Politikerna sitter samtidigt i möte i riksdagen om vårt ö-läge och den ohållbara situation som Gotland och framförallt sjukvården är mitt uppe i.

undefined
Inom flera områden på Visby lasarett väntas riskerna vara mycket höga i sommar. Det efter sammanslagningen av ortoped- och kirurgavdelningen.

Det kanske inte låter så farligt att minska på några vårdplatser på två avdelningar, men det läkarna och sjuksköterskorna inte visste från början var att personalen nu även ska ta hand om varandras patientgrupper, vilket skapat osäkerhet. Dessutom har tidigare somrar ofta inneburit ett behov av att öka antalet vårdplatser.

undefined
Det är inte alla avdelningar som har låg bemanning, även om sjukhusledningen medger att det varit extra tufft att hitta personal i år.

Det är inte bara sjuksköterskor och undersköterskor som larmar. I ett brev till sjukhusledningen inför sammanslagningen skrev de 13 kirurger och ortopeder som är bakjourer – och som således har det yttersta medicinska ansvaret för dessa patientkategorier – om den överhängande fara som väntar i sommar.

”I vårt led finns utan överdrift 100-tals års erfarenhet av gotländsk akutsjukvård...//...Detta beslut (hopslagningen) har riskanalyserats och där framkommer tydligt uppenbara medicinska risker med maximal vardaglig risk för patientsäkerheten...//...Vi kan konstatera att:

  1. Det finns ingen rimlig chans att bibehålla den medicinska säkerheten för den gotländske (eller besökande) kirurgiskt eller ortopediskt sjuke patienten med detta förslag. 
  2. Det finns ingen rimlig chans att man skall kunna hantera situationen detta kommer att resultera i med befintliga rutiner vid vårdplatsbrist.
  3. Det finns ingen möjlighet för oss som bakjourer att axla arbetsgivarens ansvar som beskrivs i våra avtal i sommar givet att en komplett sjukhusledning uppenbarligen inte löst situationen under terminstid. 

Vi förutsätter att sjukhusledningen tar ansvar för att dels informera den gotländska befolkningen om de medicinska risker man med öppna ögon väljer att ta, dels inrättar ett dygnet-runt-schema för jourhavande sjukhusledare som får ta ansvar för att lösa den situation man planerar för så att vi bakjourer har möjlighet att fokusera på att vårda våra patienter.”

undefined
Ett brev undertecknat 13 läkare med bakjour har nått sjukhusledningen. I brevet uttrycker läkarna sin oro inför sommaren.

Inför hopslagningen, eller ”samlokaliseringen” av kirurg/ortoped som sjukhusledningen valt att kalla det, så gjordes den riskanalys som läkarna hänvisar till i brevet. En analys som visar röda varningslampor inom flera kategorier, där sannolikheten för katastrofala följder är så hög att de väntas kunna inträffa dagligen.

Områdena med högst risk och störst konsekvenser är fullbeläggning, patientsäkerhetsrisken på grund av blandad kompetens bland personalen som får byta patientgrupp, längre ledtider på akuten och långsammare avflöde från akuten och Iva, samt risken för de många patienter som bedöms kommer behöva utlokaliseras till andra avdelningar. Risken för dålig arbetsmiljö på grund av att man tvingas vårda andra patientgrupper än man är van vid anses också väldigt hög. Likaså risken för att medarbetare säger upp sig.

undefined
Anna-Clara Collén svarar läkarna att hon står bakom dem i deras arbete att säkerställa en säker vård i sommar, med de förutsättningar som hon och övriga i sjukhusledningen har skapat.

Sjukhuschefen Anna-Clara Collén har svarat på brevet. Hon skriver att sjukhusledningen delar läkarnas oro, och att sommaren 2024 är bemanningsmässigt mycket bekymmersam:

”Det finns en risk för att fler patienter kommer att vårdas som utlokaliserade patienter, vilket vi vet är negativt ur patientsäkerhetssynpunkt...//...Sommaren kan bli mer krävande än vanligt och innebära mer arbetsinsatser för er som bakjourer för att säkerställa vård för våra patienter.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!