LRF-profilen: ”Vad du än söker kan du hitta det på Gotland”

I intervjuserien ”Mitt Gotland” har turen kommit till Andreas Nypelius. Han avslöjar vem han beundrar och var han helst tar ett dopp.

2020 tog Andreas Nypelius över ordförandeskapet för LRF Gotland.

2020 tog Andreas Nypelius över ordförandeskapet för LRF Gotland.

Foto: Malin Stenström

Gotland2024-07-26 11:45

Mitt Gotland

Efter att ha suttit som vice ordförande i fyra år tog Andreas Nypelius över ordförandeskapet för LRF Gotland 2020. Det var precis i början av pandemin och bara två år efter den värsta torrsommaren i mannaminne – så många av de intervjuer som följde kom förstås att handla om vattenbrist och en allt tuffare ekonomi för de gotländska bönderna.

undefined
Andreas Nypelius i pärk-tagen på Stångaspelen. Han har deltagit i turneringen ända sedan han var fem-sex år gammal.

Men i just den här intervjun träffar vi inte Andreas hemma på gården och vi ska inte prata om årets skörd. Nej, vi ses på Stångaspelen där Andreas och hans kompisar från Lokrume spelar pärk. Något han gjort så länge han kan minnas.

Här får han svara på frågor om sitt Gotland i stället. Som till exempel vilket promenadstråk han föredrar:

 – Det är väldigt sällan jag ger mig ut på promenad, men när det blir av så brukar det bli vid Ireviken. Antingen längs med stranden eller längs med ån. Vi har kopplingar till Ireviken så den platsen har en lite speciell plats i hjärtat.

Om du ska ta ett dopp var beger du dig då?

– Det vanligaste är Ireviken, ibland kan det bli Nisseviken. 

Vad är det för koppling du har till Ireviken?

– Min farmor är född och uppväxt på Ire. Vi har kvar en tomt där som vi byggt två uthyrningsstugor på. Man kan kombinera bad och vandring med att kolla till stugorna, säger han.

undefined
Ireviken har en speciell plats i Andreas Nypelius hjärta.

Har du något uteställe eller fik som du gillar?

– Sommartid blir det ofta att man är hemma med släkt, föräldrar eller svärföräldrar och så. Det är ju ganska mycket jobb för en lantbrukare på sommaren, men om vi åker någonstans brukar det bli till Ett litet creperie i Stenkyrka.

Har du någon kulturupplevelse som du brukar ta del av?

– Här på Gotland tycker jag att den största kulturupplevelsen är den där vi befinner oss just nu – på Stångaspelen, det är den absolut viktigaste upplevelsen på hela året. 

Brukar du träna?

– Nu för tiden blir det inte så mycket träning mer än pärken i maj, juni och juli. Övrig tid är det arbetet som ger mig träning.

undefined
Andreas Nypelius och hans Lokrume-lag pustar ut efter en hård pärk-match.

Har du någon favoritbutik på ön?

– Jag är inte så mycket för att gå i affärer generellt så nej, det kan jag nog inte säga att jag har. 

Kan inte någon häftig maskinbutik locka?

– Nja, det blir ju mer i yrket när man besöker de ställena. Så det är inte för skojs skull jag handlar precis. Men sen om man har besök så märker man ju att det kan vara väldigt skönt att bara gå och strosa inne i Visby. Men man tar sig inte den tiden om det inte är så att man får besök. 

Hur skulle du beskriva Gotland för någon som aldrig varit här?

– Varierande. Du får alla naturtyper som tänkas kan. Du kan få karga marker och öppna landskap med jättefina åkermarker, du har sandstränder, du har stenstränder, du hittar vad du än söker på Gotland.

Du bor i Lokrume; Vad är bäst med den socknen?

– Det måste vara gemenskapen. Det finns en väldigt fin gemenskap i socknen och det händer mycket där.

undefined
Andreas Nypelius har svårt att tänka sig att bo på någon annan plats än Gotland.

Vilken av Gotlands temaveckor tar du mest del av?

– Det måste vara Almedalsveckan som jag tar del av i min yrkesroll. Övriga veckor har en förmåga att krocka med lantbruket. Bergmanveckan krockar med Almedalsveckan och Medeltidsveckan krockar med skörden. Men man försöker ändå ta del av Medeltidsveckan när man har småbarn. Det är ju en upplevelse för dem.

Om du inte bodde där du bor i dag, var skulle du då kunna tänka dig att bo?

– Det skulle vara någonstans på Gotland. Olika platser på ön har ju olika charm, men jag skulle absolut se Ire som ett alternativ. Sen skulle jag nog bli rastlös om det inte fanns en gård att ta hand om.

Men du kan inte tänka dig att bo i en stad?

– Nej, jag har testat att bo i Visby när jag var ung och det var väl kul då, men inte nu.

Vad gör du på Gotland på vintern?

– Samma sak som alla andra gör i Sverige på vintern. Man umgås med familj och vänner, arbetar och hittar på roliga saker. Det finns alltid saker att göra. 

Finns det något du saknar på Gotland?

– Nej, jag tycker vi har tillgång till det mesta. Sedan finns det för- och nackdelar med att bo på en ö, men gillar man inte nackdelarna så får man väl bo någon annanstans. Jag tycker att fördelarna väger över. Men Gotlandstrafiken är en fråga att ta tag i.

Du menar priserna på båtarna?

– Ja.

undefined
Håkan Loob är en av Andreas idoler.

Finns det någon gotlänning, levande eller död, som du beundrar?

– Åh det var ju en bra fråga ... Farmor beundrar man ju alltid... Men ska man ha en kändis från Gotland; eftersom man är lite idrottsintresserad så måste det bli Håkan Loob, svarar Andreas Nypelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!