Under torsdagen uppmärksammas "offentliga måltidens dag" i landet och på Gotland, där bland annat skolor och äldreboenden i samråd med tillhörande kök får bestämma menyn. Det är en tradition sedan fem år tillbaka, berättar Region Gotlands måltidschef, Josefine Jessen.
– Vi uppmärksammar dem som står bakom: Kockar och köksbiträden men även personal inom äldreomsorg och pedagoger som bidrar till måltidsupplevelsen, säger hon.
Denna dag framhålls även det unika med den offentliga maten i Sverige. Dagligen serveras ungefär tre miljoner sådana måltider i riket och 11 000 på Gotland.
– Många äter åtminstone en offentlig måltid om dagen. Därför är den viktig för väldigt många, säger Josefine Jessen.
En utmaning för öns bespisningar har sedan början av 2022 varit höga livsmedelspriser och risken för ändringar i menyn. För kommande år väntas kostnadsökningen för livsmedel landa på 5,4 miljoner kronor över budget, till skillnad från 5,1 miljoner år 2023.
– I dagsläget ser vi inte att vi måste göra justeringar eftersom att de medel vi äskat har skjutits till. Det är väldigt positivt att vi trots de höjda priserna kan fortsätta leverera bra mat, säger Josefine Jessen.
Tidigare i år föreslogs att servering av kyld mat skulle testas i förskola och skola, då detta fungerat väl inom vården och äldreomsorgen. Josefine Jessen berättar att flera utredningar gjorts kring förutsättningarna för att öka produktionen av kyld mat.
– Vi gick upp med ärendet i budgetberedningen tidigare i år men på grund av det ekonomiska läget så skulle vi återkomma i ärendet nästa år. Det ligger lite vilande, säger hon.
På senare tid har en viss synpunkt, som skickats in till regionen, vållat ny debatt kring den offentliga maten. Den anonyma skribenten menar att skolor inte borde servera pannkaka till sina elever och lyfter fram att rätten inte innehåller tillräckligt med näring.
Men så är det inte riktigt, förklarar måltidschefen.
– Om vi ser på energi och näringsinnehåll så är det inga konstigheter. När vi gör beräkningar så behöver man komplettera med knäckebröd, mjölk, pålägg och råkost bland annat. Men så är det med alla rätter.
Hon fortsätter:
– Vi gör en beräkning och planering som ska motsvara livsmedelsverkets rekommendationer och det är ett snitt på ett antal veckor. Det är inte exakt samma näringsvärde i varje portion.