Antalet anmälda narkotikabrott rekordhögt under juli

Antalet anmälda brott ökade med nära 20 procent i juli, till största delen orsakat av att anmälningarna om narkotikabrott ökade till en rekordnivå.

Antalet anmälda brott i juli ökade med nära 20 procent. Ökningen förklaras till stor del av den riktade insats som gjordes mot narkotika under vecka 29.

Antalet anmälda brott i juli ökade med nära 20 procent. Ökningen förklaras till stor del av den riktade insats som gjordes mot narkotika under vecka 29.

Foto: Hanna Davidsson/arkiv

Gotland2023-10-30 16:28

När Brå (Brottsförebyggande rådet) redovisar antalet anmälda brott under sommaren ser 2023 ut att ha varit ungefär som föregående år. Antalet anmälningar ökade med 0,3 procent till 1 771. Men tittar man närmare på respektive månad ser man att juli avviker kraftigt. Då ökade antalet anmälda brott till 706, den högsta siffran på fem år.

– Det såg bra ut ända till vecka 29. Då fick vi en mängd ärenden på kort tid, säger Mattias Wallin som är ordförande för Polisförbundet på Gotland och som tjänstgjorde som vakthavande befäl under sommaren.

Den stora ökningen beror till stor del på att juli blev en rekordmånad för antalet anmälda narkotikabrott. 171 anmälningar är en ökning med 40 procent jämfört med juli i fjol. Aldrig tidigare har så många narkotikabrott anmälts en enskild månad. Sett till hela sommaren (juni– augusti) ökade antalet anmälda narkotikabrott med 27 procent, jämfört med sommaren 2022.

Den främsta förklaringen till mängden narkotikaärenden i juli i år är att en grupp med poliser från Stockholmspolisens Norrmalmsdistrikt var på ön för en riktad satsning under Stockholmsveckan. 

– Vi vet att det är under den veckan som problemet är som störst, och i år kunde vi genomföra en förstärkt insats mot narkotikan, säger kommunpolisen Conny Johansson.

Den riktade insatsen under Stockholmsveckan ledde till 92 anmälningar om narkotikabrott, varav 34 gällde innehav och 58 eget bruk.

Totalt resulterade Stockholmsveckan i omkring 280 anmälningar, drygt en tredjedel av alla anmälningar som gjordes under juli. Till det kan läggas drygt ett 60-tal omhändertaganden för fylleri, som inte leder till anmälan om brott.

– Bilden är ungefär densamma som förra sommaren. Stockholmsveckan lockar ungdomar i åldern 18– 20 år. Många av dem debuterar på krogen och är inte vana att vara ute i nöjeslivet. Då kan det bli stökigt, säger Conny Johansson.

Ytterligare ett tecken på att Stockholmsveckan var ovanligt stökig i år är att två krogar, Burmeister och Rosengården, har fått sina serveringstillstånd indragna.

”Flera av gästerna var så pass berusade att de inte kunde gå stadigt samt att de sluddrade vid samtal. Vidare framgår att cirka 20 personer stod och dansade på bänkar och bord inne i lokalen. En gäst var aggressiv och kastade ett glas”, står det i beslutet om Rosengården. Och i beslutet om Burmeister står det bland annat: "Då barpersonalen fortsatt överservera gästerna hinner inte ordningsvakterna med att avvisa de som är för berusade".

För att råda bot på den stökiga krogmiljön vill Polisen ha möjlighet att direkt på plats kunna stoppa serveringen av alkohol. Som det är nu kan det ta upp till en månad innan Region Gotland, som ansvarar för serveringstillstånden, kan fatta beslut.

– Vi har ett mycket bra samarbete med de som driver verksamhet året runt. Men det är sämre med de som bara har öppet sommartid. Samarbetet kan bli bättre, men möjligheten att omhänderta serveringstillståndet under 24– 48 timmar skulle vara ett vasst verktyg, säger Conny Johansson.

Anmälda brott

Anmälda brott totalt juni- augusti:

2023: 1 771 (juni 486, juli 706, augusti 579)

2022: 1 765 (juni 604, juli 606, augusti 555)

Anmälda narkotikabrott:

2023: 341 (juni 77, juli 171, augusti 93)

2022: 269 (juni 66, juli 123, augusti 80)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!