Miljonsatsar för att städa upp efter turisterna

Överfulla soptunnor, nerbajsade toaletter och sönderkörda vägar. Förra året var rekordmånga besökare på Gotland och de lämnade sina spår. Nu har regionen tagit fram en lista på vilka som ska få extra pengar för att hålla rent efter turisterna.

Så här såg det ut på Fårö återvinningsstation i somras. Hans Rosengren, ordförande i Fårö bygderåd, hoppas att extrapengarna ska hjälpa dem att få ett slut på sopkaoset. ”Det är det största problemet vi har.”

Så här såg det ut på Fårö återvinningsstation i somras. Hans Rosengren, ordförande i Fårö bygderåd, hoppas att extrapengarna ska hjälpa dem att få ett slut på sopkaoset. ”Det är det största problemet vi har.”

Foto: Jens Werkander

Gotland2022-04-27 07:10

Region Gotland har tidigare berättat att de kommer att satsa åtta miljoner kronor för att kunna hantera belastningen som den ökande turismen medför.

Tre miljoner ska gå till sophämtning och städning av offentliga miljöer. Dessutom satsas tre miljoner på underhåll av enskilda vägar med statsbidrag.

Ytterligare två miljoner ska gå till det regionen kallar ”stärkt sommarservice”. Av den summan fördelas 1,1 miljoner kronor mellan olika sockenföreningar, så att de kan hålla rent på de platser som många turister besöker men som varken regionen eller länsstyrelsen ser efter.

undefined
Sommaren 2021 klagade flera över släken på Gustavsvik i norra Visby. Den stranden berörs dock inte av den dryga miljonen som nu delas ut.

Nu har regionstyrelseförvaltningen tagit fram förslag på hur pengarna ska fördelas.

Störst del av kakan får Fårö bygderåd, som tilldelas 225 000 kronor för att hålla rent på Fårö och i Fårösund

Knutpunkt Hemse utveckling AB och Hemse Företagarförening i samverkan får 200 000 kronor för att sköta om Hemsetrakten.

Hoburgs Näringslivs Intresseförening får 150 000 kronor för att städa upp efter turisterna på Storsudret.

undefined
Hoburgs Näringslivs Intresseförening får 150 000 kronor för att hålla rent på Storsudret. Bilden är tagen under en strandstädningsdag i Fide.

Nygarn utveckling AB och Ljusa udden AB får 150 000 kronor för att hålla efter på Östergarnslandet och i Ljugarn.

Klintetraktens framtid får 150 000 kronor för att städa upp i Klinte med omnejd.

Slite intresseförening får 150 000 kronor rent och Roma intresseförening får 75 000 kronor.

undefined
”Vi måste se till så att det inte samlas skit där skit inte ska vara”, säger Hans Rosengren, ordförande i Fårö bygderåd.

Hans Rosengren, ordförande i Fårö bygderåd, välkomnar pengarna.

– Det finns en hel del att göra, konstaterar han och börjar rabbla:

– Vi måste se till så att det inte samlas skit där skit inte ska vara, sophanteringen är ett jävla jättekaos.

– Sedan behöver vägar breddas. Och vi behöver se till att bommar finns där bommar behövs, och att det inte sitter några tokiga skyltar där de inte ska vara. Sedan behöver vi få till bra parkeringar vid till exempel Ica Nyströms och Sylvis döttrar. Och vi måste se till så att parkeringen vid Fårö fyr blir kvar, och för det behöver vi få stöd för matvagnen.

undefined
Sopkaoset på Fårö visste inga gränser förra sommaren.

GT har flera gånger skrivit om hur Fårös återvinningsstation ofta svämmar över av sopor under högsäsong. Största gisslet är de gröna betalsäckarna som ibland kan stå på marken i två veckor innan de hämtas upp, vilket ofta blir en festmåltid för fåglar och rävar.

– Folk passar på att lämna all skit de vill bli av med, suckar Hans Rosengren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!