Region Gotland har tidigare berättat att de kommer att satsa åtta miljoner kronor för att kunna hantera belastningen som den ökande turismen medför.
Tre miljoner ska gå till sophämtning och städning av offentliga miljöer. Dessutom satsas tre miljoner på underhåll av enskilda vägar med statsbidrag.
Ytterligare två miljoner ska gå till det regionen kallar ”stärkt sommarservice”. Av den summan fördelas 1,1 miljoner kronor mellan olika sockenföreningar, så att de kan hålla rent på de platser som många turister besöker men som varken regionen eller länsstyrelsen ser efter.
Nu har regionstyrelseförvaltningen tagit fram förslag på hur pengarna ska fördelas.
Störst del av kakan får Fårö bygderåd, som tilldelas 225 000 kronor för att hålla rent på Fårö och i Fårösund.
Knutpunkt Hemse utveckling AB och Hemse Företagarförening i samverkan får 200 000 kronor för att sköta om Hemsetrakten.
Hoburgs Näringslivs Intresseförening får 150 000 kronor för att städa upp efter turisterna på Storsudret.
Nygarn utveckling AB och Ljusa udden AB får 150 000 kronor för att hålla efter på Östergarnslandet och i Ljugarn.
Klintetraktens framtid får 150 000 kronor för att städa upp i Klinte med omnejd.
Slite intresseförening får 150 000 kronor rent och Roma intresseförening får 75 000 kronor.
Hans Rosengren, ordförande i Fårö bygderåd, välkomnar pengarna.
– Det finns en hel del att göra, konstaterar han och börjar rabbla:
– Vi måste se till så att det inte samlas skit där skit inte ska vara, sophanteringen är ett jävla jättekaos.
– Sedan behöver vägar breddas. Och vi behöver se till att bommar finns där bommar behövs, och att det inte sitter några tokiga skyltar där de inte ska vara. Sedan behöver vi få till bra parkeringar vid till exempel Ica Nyströms och Sylvis döttrar. Och vi måste se till så att parkeringen vid Fårö fyr blir kvar, och för det behöver vi få stöd för matvagnen.
GT har flera gånger skrivit om hur Fårös återvinningsstation ofta svämmar över av sopor under högsäsong. Största gisslet är de gröna betalsäckarna som ibland kan stå på marken i två veckor innan de hämtas upp, vilket ofta blir en festmåltid för fåglar och rävar.
– Folk passar på att lämna all skit de vill bli av med, suckar Hans Rosengren.