Unga gotlänningar riskerar att rekryteras till gäng

Likt övriga landet så rekryteras unga på Gotland till den grova brottsligheten. Lotta Lundberg, brottsförebyggande samordnare i polisregion Stockholm, menar att samhället har en viktig roll i att motverka detta: ”Det kan exempelvis vara att man skjutsar hem någon annans barn från skolan”.

Lotta Lundberg och Zeke Wikström menar att det är viktigt att hela samhället samverkar i det brottsförebyggande arbetet.

Lotta Lundberg och Zeke Wikström menar att det är viktigt att hela samhället samverkar i det brottsförebyggande arbetet.

Foto: Albin Jakobsson

Gotland2024-04-28 07:00

För ett par veckor sedan skrev Helagotland om den gotländska polisens förebyggande arbete mot organiserad brottslighet, som bland annat handlar om att hindra unga att dras in i kriminalitet. 

Under förra veckan var Lotta Lundberg, brottsförebyggande samordnare i polisregion Stockholm, på plats på ön för att tillsammans med den gotländska polisen diskutera hur samhället kan samverka och förebygga att barn och unga hamnar i den organiserade brottsligheten.

undefined
"Medborgarna är en oerhört viktig resurs", säger Lotta Lundberg.

– Det handlar om att få med alla samhällsaktörer i en samverkan. Hur polisen, näringslivet, civilsamhället, regionen, länsstyrelsen, socialtjänsten och andra kan samverka när det kommer till just tidiga insatser hos de yngre, säger Lotta Lundberg.

Zeke Wikström, kommunpolis och brottsförebyggande samordnare på Gotland, finns också med under intervjun. Han tillägger:

– Vi måste arbeta utifrån en nationell lägesbild. Det handlar om en problematik där nätverken agerar bekymmersfritt över hela landet, så även på Gotland.

Lotta Lundberg berättar om samverkansstrukturen BOB (Barn och unga i organiserad brottslighet), som regeringen fattat beslut om. Strukturen ska stärka arbetet mot att ungdomar hamnar i grov kriminalitet, och Lotta Lundberg är ansvarig samordnare från polisen med uppdrag att implementera strukturen i polisregion Stockholm, där Gotland ingår.

– Där har man ”pinpointat” behovet av att få alla samhällsaktörer att gå in i en lokal samverkan, för att motverka problematiken med att bland annat unga rekryteras in i kriminella miljöer. Vi behöver hitta dels vad vi gör gemensamt i det uppdraget, men också vad varje enskild aktör kan göra på sin egen kammare, säger Lotta Lundberg.

Hon menar att det är lätt att fastna i ”vad kan polisen göra?” eller ”vad kan politikerna göra?”, men att en aktör som näringslivet också har en viktig del i det brottsförebyggande arbetet.

– De kan bidra med kompetens då de har en lång erfarenhet av att jobba med innovation och utvecklingsarbete. Företag kan se inåt och se över vad de kan förändra i sina inre processer. Exempelvis hur de kan möta upp personal som kanske är en ensamstående förälder, och stötta på olika sätt, säger Lotta Lundberg.

Hon fortsätter:

– Sen ser vi den här möjligheten att tillhandahålla sommarjobb längre ner i åldrarna. Att säkerställa att samhället kan erbjuda något attraktivare än gängen, och att ge barn och unga en möjlighet att sysselsätta sig med något annat, och tjäna pengar för att själva kunna påverka sin situation. Sysselsättning och inkomst är en del i att säkerställa att dessa individer kan få ett fullgott liv.

– Jag tror att näringslivet kan stå för en handlingskraft, där vi har mycket att lära, fyller Zeke Wikström i.

undefined
Även på Gotland rekryteras barn och unga till den grova kriminaliteten, dock i en mindre omfattning, menar kommunpolisen Zeke Wikström.

Lotta Lundberg säger att många av de unga som dras in i kriminaliteten ofta har växt upp i en trasslig familjesituation. Hon menar att medborgarna därför har en viktig del i det brottsförebyggande arbetet.

– Jag tänker att medborgarna är en oerhört viktig resurs. Att man kan tänka att alla barn är allas barn på ett sätt. Hur är vi positiva förebilder för alla dessa barn. Hur agerar vi i olika situationer, hur är vi gränssättande, hur är vi stöttande, vilket bemötande har vi. Allt detta smittar av sig på våra barn, säger Lotta Lundberg, som tycker att det är viktigt att alla tar ett större kollektivt ansvar.

 – Att man hjälper till och avlastar varandra i ett samhälle som går mot ett individualistiskt förhållningssätt. Det kan exempelvis vara att man hjälper till och skjutsar hem någon annans barn från skolan.

Zeke Wikström är positiv till hur situationen ser ut på Gotland, men menar att det är väldigt viktigt att inte slappna av.

– Vi har unga individer som rekryteras till grov kriminalitet, men i en mindre omfattning. Vi ser att vi kan göra väldigt mycket mer, och det handlar om att organisera oss i vårt brottsförebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Det finns otroligt mycket god kraft på Gotland och vi har en väldigt engagerad befolkning och vi är positiva till hur det ser ut. Men det räcker inte med att vi har en gemensam uppfattning om att saker behöver göras. Vi måste verka med handlingar annars kommer det inte ske några förändringar, säger Zeke Wikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!