"Min önskan är att Salthamn ska få bli lite som Edens lustgård"

Än idag förknippas Salthamn ofta med minkar, trots att Jacqueline Raymonds omvandling av området är enorm. En detaljplansprocess för delar av området befinner sig nu i slutfasen och mer därtill är på gång.

Hon har kommit en bra bit på vägen med gestaltningen av Salthamn redan, och inom kort hoppas Jacqueline Raymond vara i mål med detaljplansprocessen för Skogen ovanför dalen.

Hon har kommit en bra bit på vägen med gestaltningen av Salthamn redan, och inom kort hoppas Jacqueline Raymond vara i mål med detaljplansprocessen för Skogen ovanför dalen.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Lummelunda2024-06-30 05:45

Nyheten i korthet

  • Jacqueline Raymond har förvandlat det tidigare minkfarmområdet Salthamn på Gotland till en plats för restauranger, boende, konferenser och evenemang. Hon arbetar för att utveckla området ytterligare.
  • En ny detaljplan för skogsområdet ovanför dalen, som inkluderar 19 nya boendeenheter och flera tillfälliga vistelseenheter, är på gång. Planen har inspirerats av arkitekturen i Sea Ranch, Kalifornien.
  • Jacqueline Raymonds hjärteprojekt, Salthamns trädgårdar, har fått beviljat bygglov. Projektet inkluderar ett stort produktionskök, en japansk restaurang, en stenträdgård, ett orangeri och en saluhall.

Det har hänt mycket i Salthamn sedan minkfarmen slog igen för gott år 2005. 

Ägaren Jacqueline Raymond växte upp här och redan som barn sprudlade hennes idéer för Salthamn, en plats som alltjämt betyder otroligt mycket för henne.

– Jag har alltid älskat den här platsen. Det är här jag är född och jag har alltid längtat tillbaka hit. Jag har alltid sett något annat än en minkfarm här. När jag som liten gick på promenader var det som en enda lång upptäcktsfärd, säger Jacqueline Raymond. 

Hon var inte mer än fyra-fem år när hon, vid det som då var ett badhus nere vid stranden, slog fast att "här ska jag bo när jag blir stor". Så kom det också att bli, badhuset är numera omvandlat till hennes bostad med Östersjön som närmsta granne.

undefined
Jacqueline Raymond trivs bra i växthuset. Där anordnas även middagar för sällskap upp till tolv personer.
undefined
Klonarkivet med 80 olika sorters äppelträd.
undefined
Honungsrosor som används i efterrätter på menyn.

Kort efter att minkfarmen stängde avled hennes far Ray i en plötslig hjärtattack, och det blev upp till Jacqueline och hennes bror att återvända och avveckla minkfarmen. Det tog flera år att städa upp och sanera området. 

Under de här åren kom flera propåer om att köpa Salthamn, antingen i sin helhet eller delar av det. 

– Jag kände alltid att jag blev omringad av väldigt starka män. Det var ju säkert snällt att de ville hjälpa till, men till slut så sa jag att jag klarar det här själv. Sedan började jag se mig om efter andra kvinnor att samarbeta med, och den kvinnliga arkitekt jag hittade på ön som jag tyckte var väldigt duktig var Martina Eriksson. 

Vi återkommer till samarbetet dem emellan.

undefined
Infartsentrén till Salthamn.
undefined
Fabriken med Black box, det gamla fryshuset som fungerar väl som evenemangsarena med kapacitet för upp till 500 gäster.

Jacqueline har medvetet hållit en relativt låg profil, hon upplever att arvet från minkfarmens tid fortfarande förföljer henne i viss mån och medför förutfattade och missvisande meningar baserade på den tidigare verksamheten.  

Sedan dess har omvandlingen av Salthamn varit omfattande. Den gamla fabriken, som brann ned i slutet av 2010, inrymmer numera restaurang, butikslokaler och används även för olika former av evenemang. Black box, tidigare fryshus, rymmer upp till 500 personer och används för event och konserter och Jacquelines barndomshem, den spektakulära Villa Salthamn, hyrs ut som boende såväl som för konferenser och festlokal.

– Sakta men säkert har platsen blivit vad den är i dag. Det känns som att jag är ett med platsen. Jag har jobbat med gäster och service hela livet, så jag vill inte att Salthamn ska vara bara mitt. Det ska vara inkluderande för alla.

undefined
Salthamns dal med klonarkiv, odlingar, bevattningsdamm och en första byggnadsgrund till Salthamns trädgårdar.
undefined
Villa Salthamn.
undefined
Jacqueline Raymond framför entrén till Fabriken.

Och mycket mer är på väg att hända. 

2019 gjordes en ansökan om ny detaljplan för skogsområdet ovanför dalen, och nu är detaljplaneprocessen framme vid granskning. Granskningsperioden var satt till 27 februari-15 mars men den har blivit fördröjd.

– Vi hade hoppats på att processen skulle varit klar i juni, men nu dröjer det nog till efter sommaren. 

Detaljplanen för skogen omfattar 19 nya enheter för boende, tre nya enheter för boende/tillfällig vistelse och tio nya enheter för tillfällig vistelse.

Tre hustyper planeras; stolphus uppe i skogen, terrasshus i sluttningen och gårdshus nere på platån just innan dalen. Inspiration har hämtats från arkitekturen som präglar kuststräckan Sea Ranch i Kalifornien, med hus som harmoniserar med landskapet och platsens förutsättningar. 

– Detaljplanen handlar bara om tallskogen här uppe så den är ganska liten och begränsad. Vi har valt att göra tomterna som öar i skogen och ganska små, för att bevara skogen.

Tanken är att arkitekten Martina Eriksson ska rita husen för att skapa en sammanhängande helhet. I utformningen av planförslaget har även arkitekten Annie Lovén varit med.

– Man kan säga att husen blir släkt och att det finns en röd tråd, men givetvis kommer husen vara anpassade efter kunden, säger Jacqueline.

Martina och Jacqueline har nu arbetat tillsammans med gestaltningen av Salthamn i över ett decennium. 

Martina är bland annat arkitekten bakom Villa Meltem som såväl har prisats lokalt som uppmärksammats på riksplanet. Tillsammans med Jacqueline har hon arbetat med gestaltningen av Salthamn i över ett decennium. Att värna om att byggandet ska ske i samklang med naturen och det lokala klimatet är en ledstjärna för Martina.

– Det är kärnan i Martinas sätt att arbeta på och det är precis rätt för Salthamn, med den här fantastiska skogen som man vill bevara. Hon är dessutom exceptionellt bra på att rita hus till folk som inte har så stora plånböcker. Det görs väldigt smart.

undefined
Jacqueline Raymond har hunnit få mycket uträttat med Satlhamn, och mer väntar.
undefined
Sommarrestaurangen i Fabriken.
undefined
Matsalen inomhus i Fabriken fungerar även som foto- och konstutsällningslokal.
undefined
Kockarna Mariusz Miazga, Ari Achrén och Paulina Gonzalez Lundberg tillsammans med Jacqueline Raymond i Fabrikens utekök.
undefined
Inne i Black Box hänger en gigantisk discokula. "Det var den största vi kunde få tag i", säger Jacqueline Raymond.

En stor utmaning för området har varit vatten- och avloppsfrågan, vilket lösts med eget avsaltningsverk och eget reningsverk. 

– Det har varit tufft för regionen att bygga ut infrastruktur med vatten och avlopp över Gotland. Jag fick veta att det skulle kunna ta väldigt lång tid att få kommunalt vatten och avlopp här på Salthamn och insåg att jag fick lösa det själv.

Vattenanläggningen kom på plats för två år sedan. 

– Först byggde jag ett reningsverk som ligger under marknivå och som är påbyggnadsbart – jag vet ju inte hur stort Salthamn kommer bli och exakt vilken kapacitet som kommer krävas. Och det var inte genomförbart att säkra vattentillgången via borrtäckter, så jag har fått bygga ett avsaltningsverk.

Det låter inte billigt?

– Det har varit en enorm investering. Jag tror att det måste vara den största privata anläggningen här på Gotland. Det är egentligen inte rimligt, jag är ju för fan kock och ska inte bygga reningsverk och avsaltningsverk, säger hon med ett snett leende.

Har du stött på många klagomål och invändningar under Salthamns utvecklingsprocess?

– Nej, jag tycker inte det. Satlhamn var ju nästan som ett eget territorium i och med minkfarmen och det har nog gjort det lättare, att det inte har varit så många sakägare. 

undefined
En modellering av Salthamns trädgårdar.
undefined
En av reservoardammarna i dalen.
undefined
I Salthamn huserar hönsen tillsammans med grisarna, som skyddar sina fjäderklädda sambos med den äran. "Tidigare tog räven höns varje år, men sedan grisarna flyttade in har inte en enda höna tagits" säger Jacqueline Raymond.
undefined
I dalen odlas massor av grönsaker, frukter och örter. "Det är Salthamns skafferi", säger Jacqueline Raymond.
undefined
En gammal tryckkokare från fabriken fungerar nu som en väl tilltagen grill.
undefined
Hon har kommit en bra bit på vägen med gestaltningen av Salthamn redan, och inom kort hoppas Jacqueline Raymond vara i mål med detaljplansprocessen för Skogen ovanför dalen.

En antagen detaljplan är en förutsättning för att kunna fortsätta arbetet med Jacquelines hjärteprojekt i gestaltningen av Salthamn, att realisera visionen om Salthamns trädgårdar. En anläggning mitt i dalen med stort produktionskök, japansk restaurang, stenträdgård, orangeri, saluhall och ett väl tilltaget tomrum. Framför sig ser Jacqueline också pergolagångar med växter och vatten som rinner genom anläggningen.

– Lite som i Alhambra, där vattnet rinner ner från berget, via uppsamlingsdammar och genom Sathamns trädgårdar till en stor bevattningsdamm som vattnar hela dalen. Det är ett område som kan bli helt magiskt. Det är också den första offentliga byggnad som Martina har ritat.  

Bygglovet för Salthamns trädgårdar är beviljat och blev nyligen förlängt. 

– Det har tagit många år med visionsarbetet, och det är många år kvar innan Salthamns trädgårdar skulle kunna bli verklighet. Det kan tyckas att jag är galen men jag har jobbat med odlingar, mat och dryck i hela mitt liv. Jag vill att hela dalen ska odlas upp och bli skafferiet till Salthamns trädgårdar. 

En trädgårdsmästare är anställd och över 2 500 träd och buskar har planterats i dalen.

– Infrastrukturen med vatten och odlingar, allt det är på plats. Det som återstår är att byggnaderna ska upp. Det har gjort lite ont i hjärtat att det ännu inte står här, jag har en dröm om att det här kan bli av, säger Jacqueline Raymond.

undefined
En färggrann passionsfruktsblomma.
undefined
Växthuset ligger i anslutning till Jacquelines bostad Sjöstugan.
undefined
Fönsterluckorna som pryder ena väggen i restaurangen är hämtade från Villa Salthamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!